Sunday, June 3, 2012

cintaNYA datang bersama Tudung ITU

SILAKAN PAKAI TUDUNG LABUH!



Sambil memandang katil yang memujuk untuk aku berteman dengan nya, aku duduk sebentar  di atas kerusi meja tempat ku belajar. Sambil memandang almari kesayangan yang aku cintai dan kenali semenjak aku masuk ke kampus baru ini. Pikiran ku terpaku dengan suasana bilikku. Ya kehidupan sebagai pelajar asrama , akan lali dan berlagu kehidupan dengan bertemankan sang almari , senyuman katil yang kadang kadang mencuit hati di saat aku ingin beljar dan juga meja yang menjadi saksi aku menyelongkar buku.
Tiba tiba pikiran ku melayang , setinggi burung di angkasa , sedalam lautan dalaman yang diciptkanNYA..semanis kuntuman bunga yang dilemparkan …kepada  sesuatu yang tidak pernah aku bayangkan , sesuatu yang menjadi titik tolak untuk aku tba tiba berubah untuk ingin rangkus mencari cintaNYA.
TUDUNG LABUH!!.




Aku mengenali si tudung labuh  ini sewaktu aku berada di matrikulasi. Ya ,aku akui sebagai remaja yang tengah cuak meningkat usia punyai laman sifat keremajaan  ingin enjoy ,,ingin enjoy..ingin enjoy?? Yang kadang kadang membawa kepada sesuatu yang speechless==!.ok .enjoylah sangat kan..padahal korang rasa enjoy sangat kah dengan dunia ini??erm nothing special dengan enjoy dunia , kalau akhiat kita plak yang menangis..ne aku cakap ngan diri aku..korang terasa??ne tuk korang juga, sebab aku sayang dengan korang semua ne, aku nak kita semua jumpa di syurga, nak tak??insyaALLAH.

Sebelum aku berkenalan dengan si tudung labuh , hidup aku sempoi ,,hidup aku macam best..hidup aku macam budak budak yang hidup di dunia ,,tahu ingin ke sekolah , membaca buku untuk exam , bergelak ketawa dengan bukan  muhrinmya..dan suka dengan dunia. .dan banyak lagi,,yang sewaktu dengannya..

Kerna jiwa ku remaja di saat aku dalam kealpaan , aku pernah menyimpan dendam! Benci! Dan sewaktunya dengan tudung labuh ne. erm..sebab???aku pun tidak tahu. Alhamdulillah , aku mempunyai dua orang kakak yang tetap sabar dengan karenah aku. Suatu hari , aku bertanya kepada kedua dua kakak ku dengan perasaan sombong..
“kenapa pakai tudung labuh ??aku rimas lah tengok kakak pakai tudng labuh. Sudahlah panas, tak de stail langsung.. tiada fesyen..hahaha”..
Ya ALLAH. JAHILNYA AKU.MACAM AKU MAHU NANGIS.KERASNYA HATIKU..
istigfar sebentar aku teringat kata kata ini.
Dengan tenang kakak- kakakku menjawab..
“satu hari nanti , kamu akan dapat juga jawapannya “..
Mendengar jawapan kakak ku yang kurang memuaskan hati , aku pun tertanya Tanya ..satu hari nanti??

YA SATU HARI NANTI! Kata kata ini yang telah aku simpan  selama 6 tahun. Akhirnya dengan izin ALLAH , ia menjelma jua….

Kalau urusan hari kiamat pun ALLAH TAHU.TIADA MUSTAHIL URUSAN DUNIA TIDAK DI KETAHUINYA. MAHA SUCI ALLAH.!!



Aku memandang  kea rah tudung labuh..
Kenapa akhirnya aku memilihmu..
Walaupun pernah satu saat aku merasakan engkau ini sungguh mnejengkelkan..
Walaupu pernah satu saat dulu aku pernah menyimpan hasrat tidak ingin berteman denganmu..


Dulu , aku selalu fikir ,,,
orang pakai tudung labuh ne ,
orang pura pura baik
Orang yang pura pura alim
Orang yang suka hukum kesalaham orang
Dan sewaktu dengannya..
Orang yang malu sangat UNTUK  kehadapan,.
0Rang yang tiada kebolehan
Sentiasa lemah
Sentiasa lemah
Dan sentiasa lemah..,…


SEMPITNYA PEMIKIRAN KU DI SAAT ITU==!

Ternyata peNdapat ku berbeza…
Semua andaianku salah!!
Semua sangkaan ku salah!!
Segala pikiran ku salah!!
Maaf ya!!!          


Aku mencari erti di sebalik tudng labuh ini..

Bila kita mencari ALLAH , ALLAH LAGI PANTAS MENCARI KITA..

Di saat aku inginkan sesuatu yang baru.sesuatu yang dapat menggembirakan jiwa…sesuatu yang penting hidupku….jelmaan hasrat tudung labuh datang menyerpa. Dengan izinnya!
Aku seakan akan ingin menaNgis…
 ALLAH masih sayAng dengan aku.walau satU  saat akulah hambaNYA yang sentiasa lupakanNYA..
Allah masih cinta ku walau satu saat akulah hambaNYA yang sentiasa lupakanNYA..

Allah hadiahkan aku cinta NYA..
Allah berikan kan keizinan MASA DAN TEMPAT untuk aku mulakan  hIDup baru …
Allah berikan aku jalan untuk aku mengenaliNYA..
Allah tidak tinggalkan aku.
Allah beri aku cara untuk aku mendekatiNYA..
Paling indah,,,
Allah berikan aku rasa cinta dengan tudung labuh..

Benarlah! Segala perasaan yang bermain dengan jiwa kita . ALLAH mengetahui…



Aku bukan mahu promote dENgan KALIAN  yang tenGAh mambAca ini untuk pakai tudung labuh,tapi aku nak seru dengan  KALIAN koraNg rugi sebEnArnya  rugi kalau KALIAN  tak pakai tudung labuh! Serius aku cakap. Aku dah pernah rasainya.erm lagi lagi rugi unuk KALIAN  yang pernah pakai tudung labuh .tapi tiba tiba plak tukar dengan tudung saji.
Setiap inci tubuh wanita itu punyai rahsia sendiri , maka harus di tutupi..

Ada apa  dengan tudung labuh???
Soalan ini aku pernah Tanya kepada diri aku.
1.benarlah tudung labuh ini bukan setakat mahu tutup aurat…tapi tutup juga sifat keburukan kita.
Tudung labuh ini menjadi penghalang untuk kita melakukan sesuatu yang tidak baik. Tudung labuh ini dalam diam menasihatkan kita untuk menjaga tingkah laku,,menjaga adab kita dan sifat kita.

2. benarlah tudung labuh ini..membuka jalan untuk tempis segala nasir anasir buruk baik dari gangguan yang mahram mahupun hawa nasu sendiri. Tudung labuh dapat melabuhkan rasa malu kepada mata mata laki laki yang suka memandang liar dengan wanita wanita dengan mengannggap wanita  dengan pelbagai andaian, terima aksih tudung labuh , MENYELMATKAN AKU DARI MATA MATA SYAITAN TUE!!!

3. benarlah. Tudung labuh dapat menginsafkan diri dengan kesalahan . andaian sekiranya kita suka melakukan dosa dan maksiat , kita akan berusaha untuk memperbaiki diri dan  cuba untuk menutupnya dengan rasa ingin taubat kita dengan ALLAH..

4, tudung labuh ini bukan setakat tudung labuh, tudung labuh tidak pernah menyatakan bahawa hanya pelajar dari sekolah agama saja yang layak untuk memakainya..

Tidak!!tudung labuh tidak memilih siapa pemakainya..Tudung labuh mendidik kita untuk sedar kita ne hamba yang lemah.



Dan banyak lagi. Nak tahu rahsianya.. alamilah seniDIRIi ,,SAHABAT  kan lagi rasa best!!!

Bila aku pkai tudung labuh ne ,,baru aku tahu paham sedikit demi sedikit..pasal diri aku..pasal hidup di dunia kalau nak lagi best..pasal betapa hausnya dan dahaganya aku terhadap pahala dan kenyang nya aku dengan dosa….pasal niatkan hidup kerana ALLAH…pasal keadaan sekeliling..kenapa begitu..kenapa begini,,kenapa tak boleh buat..dan sebagainya..tapi yang paling aku suka…

Bila aku mula belajar untuk mengenal erti cintaNYA..
Bila aku mula bersama sama dengan orang orang yang aku cintai berada dia atas jalanNYA..
Dan paling aku terasa terharu……
Bila aku berada di rumah,,,,,,,
Duduk sama sama baca Quran…
Bermulanya dengan IQRA….
Ya ALLAH manisnya hidup…..terima kasih..




Last word dari aku…untuk KALIAN  yang anggap negative DENGAN dengan orang pakai tudung labug,..
Janganlah seksa diri ,,seksa jiwa,,seksa hati..kita sama –sama hendak mencari CINTANYA….KALAU KALIAN SIMPAN SANGAT PERASAAN YANG TAK BAIK DALAM DIRI,CAMNA KITA HENDAK JUMPA DENGAN ALLAH.
Kita patut rasa ingin mencari cintanYA.

OK.SILAP DAN SALAH DALAM FIRST TRIAL CERITA HIDUP  terkasar bahasa…KU MAAF YA.



>copy paste pelayaran hidup azamku al fateh<.





3 comments:

  1. sebak bila baca..sy juga mcm tu..baru bertatih mengenal tudung labuh..moga kita istiqamah dlm segalanya :) kisah seperti diri sy juga

    ReplyDelete

Follow by Email