Thursday, September 13, 2012

KAHWIN DA?


Aku da bertunang..^^after ne kahwin

Rasa debaran di hati semakin hari semakin kuat terasa,seperti ada suatu aura yang mejelma..
Alhamdulillah,aku da bertunang dengan siapa ..lets it be secret..
Teringat zaman muda sekarang ini ,ramai yang excited nak kahwin..
Tak kisah la ,daripada mereka yang bertudung labuh
Ataupun mereka yang berkopiah
Mahupun mereka yang punyai style pakaian yang biasa biasa
Kerna dasar kahwin itu adalah cinta..cinta padaNYA…

DULU ..
Aku  pun terasa nak kahwin..
Hahahaha..bila kenang balik peristiwa beberapa tahun yang lepas amatlah lucu..
Kadang kadang rasa jeolus yang menebal kat akhwat akhwat yang da bina BAITUL MUSLIM
Sehingga terkadang menyoal pada diri,,,,
Ya ALLAH ..aku ne bila nak kahwin macam kakak tue??

DULU ..
Aku pun terasa nak kahwin ..
Telinga ne kadang kadang ingin menangis
Sebab tiap hari pasti ada jer cite pasal kahwin ne kuar..
Kejap kejap.
“kawan kita si tuuut..dan kahwin la,da ada anak sorang….”
Erm then aku pun Tanya diri aku”bila aku nak kahwin…??”

DULU ,
Aku pun nak perasaan kahwin..
Siap aku google kat internet pasal hadis mengenai perkahwinan..
Tak lengkap lagi tue , aku bertanya pada ustaz ustazah mengenai kahwin pada usia muda..
Time tue aku excited nak kahwin…

DULU
aku terasa nak kahwin ..
Aku tak sabar ade anak sendiri..
Tiap kali tengok bayi comel ,
Mesti terdetik kat hati..
“bila la aku ada anak”..
Kadang kadang excited sangat bila ade member kate..
“aku rasa awak ne da ade muka seorang ibu..”
Aku pasti tersenyum2x seorang diri..

DULU..
Aku da rasa da nak kahwin..
Calon da ade..
Try Tanya mak,mak kate habiskan study dulu..
 Dapat keje…..along kan sulung..
Tapi aku kate kat mak..along ok jer..insyaALLAH along buat terbaik tuk study along…
Siap nak perangkap  hati mak..
“mak kahwin tue kan sunnah.benda baik jgn di perlambatkan..”hehehe
Erm mak macam tak kasi…tapi abah sentiasa green light^^

DULU…
Aku terasa sangat nak kahwin..
Erm cemburu sangat..
Tapi tak tahu perasaan aku tiba tiba tak excitecd…
BILA ALLAH NAK TARBIYAH kan kita untuk mengenal erti hidup
Pasti dalam pelbagai cara…

Dulu ,
Time aku study …ada seorang akhwat ne aku kenal..
Dia ne memang baik…
Die ne memang sentiasa senyum
Dia juga pernah memegang satu jawatan dalam persatuan islam kat university.
Dia ne merupakan senior dalam kos aku ambik..

Tapi…
Satu hari …
Aku mendapat tahu..
Akhwat tue da pergi meninggalkan dunia ini..
Akhwat tue da pergi menyahut seruanh Illahi..
AKU SEAKAN AKAN TAK PERCAYA..
Ingin aku menangis..kerna aku ingin mengenal akhwat itu dengan lebih dekat…

Akhwat tue da mengajar aku something..
Bahawa MATI itu akan sentiasa dekat dengan kita
Pasti datang tanpa d undang…

Aku terleka sebentar..
Kalau dulu aku excited nak kahwin..
Perasaan itu da berubah 360 darjah..
Bukan da tak nak kahwin..
Tapi bila ingat mati itu akan datang.
Pasti  diri ini terasa ingin menangis..
Adakah layak untuk ku ke syurga…..??

KINI…
Aku sedar mati itu lebih dekat dengan kahwin..
Pasal jodoh aku serahkan pada ALLAH…
Kini ,aku nak tumpukan pada hidupku..
Kalau jodoh da ada ,takkan kemana..
Kini ..ingin ku perbaiki diri ku……
Akan ku sematkan kan di hati ..
“MATI ITU MEMATIKAN KEINGINAN DUNIA”.,
Sejak dari hari itu ak da bertunang..
Aku da bertunang,after ne berkahwin dengan ajal…insyaALLAH….




 CITE NE...cite benar yang di cerita kan pada Azamku Al fateh.


Follow by Email