Thursday, February 28, 2013

Sweet remainder ukhwah.


Sweet remainder ukhwah.

Titik tik noktah ..
Ku sangka disitu pengakhirannya
Ku sangka ia terhenti disitu
Ku sangka segalanya habis disitu..
Iya kerna titik titik noktah itu
Ku sangka penghujung segalanya..

Namun ,dalam aku tertipu dalam dimensi tanggapan
Ku terlupa sebentar bahawa garis lurus ,segitiga ,empat segi mahupun bulatan
Bermula dengan satu titik titik noktah
Aku terlupa akan keadaan ini.

Namun
Alhamdulillah
Bukan selamanya harus terlupa
Terhenti
Tersasar.. dan segala ter ter ter..

Ingin ku dedikaskan
“AKU dijalan Remajaku punya cerita indah”
Dedikasikan kepada sahabat sahabat yang telah
Mulai mengenali dari ku kanak kanak..
Hinggalah aku dewasa..


“AKU DIJALAN REMAJAKU PUNYA CERITA INDAH”.
1.Hidup asrama di SMATS.
 ‘TAWARAN KE SEKOLAH MENENGAH SAINS…”.
Inilah surat yag aku terima setelah aku balik bercuti 2 hari. Perasaan ku seakan tiada apa apa sebenarnya. Kerna aku terasa sngat enjoy dan happy sangat dengan sekolah yang aku tengah duduk. Namun aku hanya diam ,tak kata”ya” dan tak kata “tak”. Aku membiarkan keluarga ku membuat keputusan. Dan keputusan nya “YA”.

Dan jiwa yang masih berbelahbagi ,aku kembali ke sekolah ku ,berlagak seperti biasa..seakan akan tiada petanda aku akan meninggalkan sekolah  itu. Terasa sedih teramat..namun ,apa daya aku harus pergi jua. Saat itulah ,untuk kali pertamanya aku menangis akan perpisahan sahabat.perpisahan teman teman perpisahan rakan sekelas yang tak pernah aku alami selama ini.. hidup cerita ku dengan mereka terputus di tengah jalan ,…sambil mengurus surat perpindahan sekolah ,setiap langkah ku dipenjuru bangunan sekolah itu terbayang kenangan ku di situ ..aku pandang ke kanan..aku terbayang pertama kali  waktu orentasi.. aku pandang ke kiri aku teringat kelas..seakan akan nada bayangan video kehidupan aku di situ.. berlari  ketawa dan happy sangat. Sewaktu kelas terakhir ,aku tak berani tuk masuk kelas ,kerna pada hari itu juga aku akan ke sekolah baru yng aku tak kenali itu. Saat itu mata da merah merah menahan kesedihan,kemudian aku tetap berjumpa dengan mereka…memberikan pelukan terakhir .
Bertimbun timbun surat yang aku terima dari mereka…
Kami hanya berkenalan hanya sebulan lebih..
Namun terasa sudah lebih dari itu…
Titipan kata kata yang terkandung..berbentuk lirik nasyid..dan sejak dari itu
Aku mengenali nasyid dan mempelajari untuk bernyanyi lagu nasyid…


“kenangan bersama mu ..tak kan ku lupa walau badai datang melanda ,,walau terpisah jasad dan nyawa…mengapa kita ditemukan ,,dan akhirnya kita dipisahkan..mungkinkah menguji kesetiaan ,,kejujuran serta kemanisan iman..”.

dalam perjalanan menuju ke sekolah baru ,aku membaca surat satu persatu..aku membuka setiap surat..membiarkan perasaan sedih dan rindu berbaur bercinta dengan emosi cinta yang mereka berikan dan terjemahkan dalam bentuk surat..sungguh itu amat berharga. Inilah kali pertamanya ,aku menerima surat yang bertimbun …..
sambil sambil membaca..teringat kisah hidup ku diasrama…

‘bha ,kalau bule bha kasi satu bilik jak adik mu ( aku) dengan kau(kakakku) ,lagi senang ada orang bule tinguk tinguk dia ..” itu lah perbualan talipon yang masih aku ingat antara mama dan kakakku yang sudah berada seminggu lebih awal di sekolah yang akan aku pergi esok hari.

Ow yah!mulai esok aku akan tinggal asrama.sesuatu yang selama ini aku tunggu tunggu ,tak sabar berada di sekolah asrama..dalam hati ,aku pula tak sabar untuk melihat kehidupan kakak kakak ku yang tinggal diasrama…
Sewaktu di hari pendaftaraan ,seperti yang dijangka ,aku dapat satu bilik dengan kakak ku jua,sewaktu itu dia form 3 .pada masa yang sama aku jua punyai seorang kakak ,,tapi dia lagi senior ,,form 5.
Bahagia sangat sangat2x..sebab saat itu aku tinggalkan mama dan bapa dirumah ,dan tinggal diasrama dapat dijaga oleh dua orang kakak ku.bahagia sangat sangat.sebab time tue ,kaau tak silap ,hanya aku sahaja form 1 yang ada dua orang kakak di sekolah yang sama.^^ bahagia ramai yang menjaga aku.

Seperti yang dijangka ,naluri seorang kakak itu akan sentasa menyayangi adiknya..setiap pagi ,sebelum meninggalkan asrama ,kakak ku akan memastikan katil ku kemas dan dia sendiri yang mengemasnya untuk aku,setiap malam kakak ku akan “iron”baju sekolah ku satu set..setiap subuh ,kakak ku akan membangunkan aku untuk solat subuh dan bangun awal..dan setiap hari jua kakak ku akan bertanya “sudah kau makan??”.
Siapa yang tak bahagia,bila ada kakak yang akan jaga akan bagi perhatian ..alhamdulillah,sebab itu aku suka sangat tinggal diasrama..
Setiap kali prep ,aku akan duduk di dalam dewan prep..time tue best sangat sangat..sebab semua muslimat berkumpul..dari form 1-4. Bahagia..tak campur ngan muslimin,,lagi bahagia…
Antara yang aku ingat lagi ,setiap hari akan ada perhimpunan ,melaungkan asmaul husna.baca doa..setiap kali subuh weekend ,ada perkongsian dari ustaz sampai jam 7.00 pagi..dari jam 5.30 pagi. Setiap maghrib duduk dalam surau , dengar perkongsian dari kakak kakak…
Ow ,iya lupa,kakak aku yang form 5 nie ,dia busy sikit ,sebab time tue nak ambik spm da dan pada masa yang sama kakak ku dia jadi pengawas ,so busy.tapi kakak ku nie dia selalu bagi money..memandangkan dia kakak sulung yang ada 2 adik ,aku ngan kakak yang form 3.gegege.

Banyak aku belajar dari sekolah itu ,penerapan nilai nilai islam setiap hari ada…semua comel comel..yang muslimin ade yang ke sekolah memakai songkok..dan yang muslimat memakai tudung labuh,,muslimin duduk depan ,muslimat duduk belakang….

Aku ska sangat tinggal di asrama time tue ,sebab kakak kakak disini baik baik sangat..tak pernah bagi jelingan serta sentiasa memberikan senyuman..ALLAH,,manisnyaJ
Tapi semua itu bukan kekal rupanya,,bila aku bukan sudah disana ,aku sudah tidak mampu merasai keadaan itu.
Sewaktu ingin mendapatkan surat terakhir pengesahan tandatangan pengetua..ustaz Abdullah..ustaz sempat cakap.
‘kalau ustaz da tandatangan ,da tak leh sekolah da kat sekolah nie dan tak leh kembali ke sini ,tak menyesal ker???”
Aku hanya mampou tersenyum…walau dalam diri ku,,ustaz,aku mahu sekolah sini sangatL

Melangkah dari bilik guru dengan perasaan sedih….aku kembali ke asrama untuk mengambil beg beg ku..

*****************************BERSAMBUNG******************************


Wednesday, February 27, 2013

HADIAH DARI ALLAH SWT- Kak Fatimah Syarha

assalammualaikum w.b.t dan salam kebahagiaan..
kepada semua yang pantas melirik jiwa ke dalam ruangan sweet remainder:)

:::HADIAH DARI ALLAH SWT:::

kadang kadang kita tak rasa kita layak untuk bertemu
kadang kadang kita rasa kita takde "chan' untuk bersua
kadang kadang kita rasa kita tak tau bila kita kan bertemu
kadang kadang kita yakin kita tak akan mampu untuk bertentang mata apatah lagi untuk bertegur sapa
bertanya kan khabar..

alhamdulillah
:::SIAPA YANG BERUSAHA ,DIA AKAN DAPAT ,SIAPA YANG MENCARI DIA AKAN DAPAT:::
word nie selalu guna bila ditimpa masalah..

bila takde air untuk wudhuk ,nak jugak cari sampai dapat ,,kerna kita yakin at the  end ALLAH akan bantu
bila takde duit belanja ,kita lebih diam ..takbagi parents tahu ,apatah lagi sahabat ,kita tau kita akan dapat rezeki bila kita berusaha..
bila kita sedih ,kita tahan sangat sangat ..bagitahu ALLAH diam diam..sebab lepas tue kita yakin ALLAH bagi jalan dengan kita dalam keadaan kita TAK SEDAR.TAK JANGKA DAN TAK MUNGKIN mengikut akal hati kita...


"assalammualaikum w.b.t dan salam kebahagiaan saya ucapkan kepada kak Fatimah Syarha ,doktor Farhan Hadi dan Moderator serta sahabat sahabat yang saya kasihi.."

seperti itu mukadimah yang dilontarkan...
'ALHAMDULILLAH"
first words....

hanya saat itu ,ALLAH sahaja menegtahui perasaan ana saat itu...

siapalah ana untuk bertanyakan soalan dengan seseorang yang ana hormati dan tak pernah bertemu??

namun ,ALHAMDULILLAH ..

ALLAH bagi hadiah kepada ana..


syukur sangat sangat...
selama ini hanya mampu melihat wajah mereka berdua
*novel mereka
*majalah
*buku
*iklan...

tapi ternyata  ALLAH dengar jiwa ku ,yang disaat itu sudah hampir malap cahaya kecintaanNYA..tapi ALLAH masih pilih aku tunaikan hasratku:(

syukur ya ALLAH ,alhamdulillah.:)

******************************************************************************

itulah  dia PHILOSOPHY CINTA...

KADANG KADANG WUJUD SATU PERASAAN KITA CINTA SESEORANG WALAU PUN KITA TAK KENAL DIA ,NAMUN SEAKAN AKAN KITA SUDAH PERNAH MENGENALI DIRINYA".

sebelum Kak Fatimah Syarha memulakan majlis ,hanya sempat bertemu dengan nya di dalam surau..first time ,terjumpa ya ALLAH...gembiranya hati....rasa syukur sangat2x walau hanya nampak dari jauh..time tue kak Fatimah da solat .

saat itu sudah masuk waktu isyak ,dan imam nak mula solat.
tanpa buang masa,terdetik kat hati ...
"ya ALLAH , sesungguhnya Engkau lebih Maha Agung dan Maha MengETAHUI ,dan Maha Pemberi Rezeki ,aku ingin bertemu dnegan MU dulu sebelum bertemu dengan manusia lain'

jiwa ini terdetik sewaktu menuju ke arah saff untuk solat ,

"rasa cam terlepas peluang nak cium tangan kak Fatimah ,tapi bila terasa ,nama dipanggil untuk solat.rasa itu lebih bahagia,kerna seakan dapat sesuatu yang akan lebih membahagiakan selepas solat isyak".


tanpa melengahkan masa,niat solat jemaah dan seusai memberi salam ,duduksebentar ...sambil menutup wajah..

tiba2x...
"ya ALLAH ,kak Fatimah belum turun lagi dari surau,tapi tak sempat nak salam juga'.
dalam diam ,dengan tenang..
"takpe lah ,ade sesuatu yang lebih bahagia"getus jiwa ku memujuk jiwa yang sudah muncung 90 degree.."

sewaktu turun dari surau ,terjumpa pula kak Fatimah sedang di temu bual sebelum memulakan majlis..
time tue ,alhamdulillah ya ALLAH..

time tue dapat salam kak fatimah dan bertanyakan khabar..

alhamdulillah.....
diri ini mulai mengenali kak fatimah syarha sewaktu dimatrikulasi ...sudah 3 tahun yang lalu melalui buku yang dipinjam dari sahabat kepada sahabat lain ,tapi last last buku novel itu dapat jua ana baca.


moral of story..
"kadang kadang kita perlu bersabar ,kita yakin ngan ALLAH..yakin 100% jika up lagi bagus":)










Saturday, February 23, 2013

Gantikanlah Hati ku ya ALLAH..

assalammualaikum w.b.t  dalam kebahagiaan ..

jiwa ini menangis seketika
setelah sekian lama ia terperam bersama daki daki kekotoran
habis hitam leam segalanya
menjadi keras lebih dari batu
menjadi hitam lebih dari hitam
menjadi sunyi lebih dari bisu
itulah hati yang hendak hidup namun terdaya
yang hendak ketawa namun takde seri
yang hendak berlari namun tak berkaki

ya ALLAH gantikanlah hati ku ini...

alhamdulillah..masih ade waktu untuk ita bernafas
masih ade kekuatan untuk melihat
masih ade sekeping jiwa yang mampu merasai
masih ada nyawa untuk terus hidup..



malam ini
terkenang kenangan lama.
seseorang yang tak aku kenali begitu apat
hanya sekali dua mendengar tazkirah dari beliau
hanya sekali meminta tolong atas urusan kerja
namun dia lebih disayangi oleh ALLAH
telah pergi selama lamanya
tanpa aku jangka

entah!mengapa aku terasa terlalu sedih..
naun aku yakin aku jua akan menjadi manusia yang terpilih untuk
beralih ke alam yang baqa

Al-Fatihah untuk Al-marhum ustaz Azlan
Staff  UMK Jeli..


ya ALLAH
saat ini 
aku ermohon kepada mu ya ALLAH
agar berikanlah aku hati yang baru
gantikan lah hati yang selama ini telah aku guna selama aku hidup
hati ini sudah tenat
hati ini sudah lemas
hati ini sudah tidak terdaya

kerna sebelum aku kembali pada MU
gantikanlah ya ALLAH hati ku:(



Wednesday, February 13, 2013

ingat word..."HOLD DULU"

assalammualaikum w.b.t dan salam kebahagiaan kepada semua mata yang melirikkan lantunan bebola mata melihat tulisan ini*hehe jgn samapi terkeluar pula mata tue

selawat dan salam kepada Rasul s.a.w Nabi Muhammad saw yang menahan segala sengsaradan kepedihan di saat dahulu..atas keperitannya kita mampu berkumpul dalam ruangan maya ini .:)
syukur alhamdulillah..


berhabuk habuk mata


sambil mendengus kegelisahan...melihat kipas yang berpusing pusing...3 sekawan ,namun tak pernah bertembung...terus diperhatikan.

ya ALLAH...kenapa aku nie gelisah ya?? 
kenapa jiwa ini seperti tidak enak??
kenapa perasaaan ku tidak tentu...

ya ALLAH...ingin ku tenang
ingin ku bahagia
ingin ku ketenangan..

*********************************************************************************

assalammualaikum w.b.t dan salam kebahagiaan:)



jika kecil ini...
sudah berhabuk!
sudah nampak karat karat hitamnya!
sudah lesu!
sudah nak lemas!!
sudah tinggal separuh nafas!!

jiwa kecil ini ..

*****************
sambil berdiri dihadapan cermin..sambil speaking..
'alhamdulillah ..everthing is coma from ALLAH.sometimes we don't get what we want .but ALLAH knows the best and the right  time when our doa become true. today . might a loser,and tommorow the same thing..i'm still loser..but it doesn't means the next two days,i'm still a loser..because i just need rest for a while before pick the real succes!!

********************************************************

sambil berjalan jalan di kota raya ,melihat kesesakan lalu lintas..
terdengar bunyi bisikan alunan muzik dari sepasang suami isteri yang tua dan buta ,hanya duduk bertemankan dengan mikrofon serta kasih sayang yang utuh antara mereka.*sweetnya....

"kringggg"bunyi duit yang jatuh ke ats tin milo yang disediakan diberika n oleh manusia yang berkaki dua lalu dihadapan mereka. Dari jauh ku melihat keadaan begitu ,terasa satu kemanisan meliat mereka berdua ,mereka tak mengemis.tapi mereka berusaha untuk mencari rezeki dengan nikmat suara yang ALLAH berikan,,semoga ALLAH memebrikan rezeki yang banyak serta nikmat kesihatan yang panjang.

***********************************************************
"satu kasih nan abadi,,tiada tandingan DIA yang satu" suara rintone handphone. lantas ku mebaca mesej yang tertera."ow ,,ada muzakarah ,erm ade lagi assingments  tak siap ,,owh xpa la"..."insyaALLAH ,akan bertemu"ringkas dan padat ku balas.


********************************************************
sambil menguis guis kaki ditanah asrama ,melihat simakcik penyapu sampah...mulianya dia,,bahagianya dia kerna memudahkan urusan orang lain...

*********************

dan sebagainya pengalaman hidup yang kadan kadang mematangkan jiwa.


tapi ,saat ini .....
kita sendiri tak tau iman kita naik atau menurun...
kita sendiri tak tau bagaimana dan bolehkah kita meraih cinta ALLAH.
dan aku ingin kembali padaNYA.










Follow by Email