Thursday, January 24, 2013

cintaku tertinggal di perkampungan orang asli


assalammualaikum w.b.t dan salam kebahagian kepada semua jiwa yang melirk setiap garisan ayat yang menari nari dalam ruangan penglihatan yang nan jelas lagi nyata

selawat dan salam kepada Nabi Muhammad saw 
yang telah bersusah payah untuk memperjuangkan Islam sehingga kesan perjuangan baginda dapat dirasai hingga kini.

subhanallah,alhamdulillah ,walaillahaillallah .Allahuakbar.
zikir  itu hanya mampu ku expresikan dalam deruan rasa kesyukuran kepada ALLAH yang masih memberi ruangan serta kesempatan untuk aku mengenal erti kehidupan memahami sinar dan selok belok isi pati perjuangan dan dakwah yang mendidik jiwa terutama.

alhamdulillah..
jauh disudut hati 
jwa ini amat berbesar hati untuk menyertai program ke sekolah perkampungan orang aslki,walau ternyata berlangsung dikala waktu cuti sem..*dalam jiwaku ,cuti masa panjang ,jika pendek pun ,ajal depan mata ,need to prepared everytime ,do useful thing that we can sharing with society that really need!                                

alhamdulillah ..RASA NAK EXCITED NGAN SAHABAT SAHABAT !
nak kongsi ! rasa jiwa ini seakan membara nak bagitau sahabat
 BERSEDIA DENGAN ILMU ,CARILAH ILMU ,UNTUK DIRI DAN MASYARAKAT!

selama 3 hari di perkampuangn orang asli 
its change something in my life
its about love
its about finding
its about reality
its about hope
its about realization
its about LIFE AND AQIDAH

ALLAH..
bila dengar cerita adik adik kat sini
i'm wanna to cry
the journey about their life.
but alhamdulillah

bilang ALLAH 
hidayah itu ALLAH punya dan dia berikan kepada yang ALLAH kehendaki

“Sesungguhnya kamu tidak akan dapat memberi petunjuk kepada orang yang kamu kasihi, tetapi Allah  memberi petunjuk kepada orang yang dikehendaki-Nya, dan Allah lebih mengetahui orang-orang yang mau menerima petunjuk.” (QS Al Qashash: 56).

dan ALHAMDULILLAH
adik adik serta orang orang asli di perkampungan ini bertuah
THERE RETURN BACK

manusia di luar sana 
amat suka memikirkan sesuatu masalah yang remeh dengan seberat berat
"ala,,jerawat aku timbul la"
"ala..tudung aku tak iron lagi"
ala..tak matching la warna kain ngan tudung nie"
dan banyak lagi masalah remeh..

tapi adik adik kat sini
kata "rileks"
usah fikir banyak
cari ketenangan ...
kerna dalam diri mereka ada sesuatu yang harus mereka fikirkan
Belajar !belajar!belajar!!
suka tengok adik nie:)
dalam jiwa ,tersentuh melihat mereka yang ingin berusaha dalam pelajaran ,tetapi mereka memerlukan orang orang diluar sana ntuk membantu mereka.
alhamdulillah,
semangat kental para ustaz untuk mengajak dan mengajar mereka untuk membaca Quran sehingga berkekalan mengajar dari awal pelaksaan solat,kerna mereka tak tahu ,mereka cuba untuk belajar!sweetkan:)

mereka suka bila kita senyum
dan ana suka melihat mereka senyum
mereka senyum bukan kambing punya senyuman
tapi atas senyuman dari wajah yang malu
is too sweet::)
semoga satu saat nanti ALLAH memberikan ana peluang sekali lagi untuk melawat adik adik nie:)
i miss them:0

hari terakhir dengan adik adik yang kesemuanya hanya berjumlah 1oo  lebih pelajar sahaja

Azram!! adik tahun 5,paling rapat dengan ana.last  perbualan dengan dia
"kak,saya nak nangis ,"
kenapa pula
"sebab kakak mau pulang sudah ,saya rindu banget dengan kakak"
dengan senyum
"adik kena belajar  Quran dan mesti solat.ada masa kakak datang ya"

sambutan maulidur rasul mengelilingi kampung
seakan baru ,tapi bukan alasan untuk tidak berarak:")


razak ,jailani dan amirul.semua pendiam dan pemalu ,bila sebut nama mereka akan senyum:)


beitu sukar dan berat tugas seorang cikgu rupanya,
semoga kalian terus tabah
kerja cikgu nie kerja yang paling baik :)
tahniah
sesi kelas fardhu ain di surau pada waktu malam:)



Thursday, January 10, 2013

Return back -masa

“RETURN BACK “.
Assalammualaikum w.b.t dan salam kebahagian kepada anda jiwa yang ebrtuah untuk singgah di ruangan kasih sayang kerna NYA.

Saat waktu dunia sekarang ini sentiasa berjalan..
Malah sebelum anda tekan “klik”ke blog ini ,saat itu jua masa jua berjalan
Masa sentiasa berjalan
Dari engkau dilahirkan
Sehingga engkau duduk di hadapan laptop tika ini.
*da solat ker belum??

Iya!realitinya ,masa sentiasa berjalan

Mungkin dalam masa 60 saat lagi

Masa da berhenti
Kita di jemput oleh ALLAH.
*da ready ker??rasa rasanya amalan da cukup?belum insaf lagi??

Iya.masa terus berjalan
Seperti dunia reality seorang mahasisiwa
Awal pagi 8.00 am ke kuliah ,kembalinya 5.00pm
Penat??


Dan penat itulah yang mewarnai perjalanan masa
Dan bukannya kita
Kita hanya mengisi masa….

Kenapa manusia tak sedar lagi?
MASA itu emas??
Emas tak per??
Iya ,tapi jika  di bandingkan dengan perkataan
“RUGI”….
Kita nak yang mana?
Emas atau rugi?
MASE itu emas..ini manusia kata2x lahirnya manusia fikir namun datnag dari ALLAH

Tapi ALLAH da bagi tahu awal awal..
“demi masa sungguh MANUSIA ITU DALAM KERUGIAN..,kecuali orang orang yang
1.orang orang yang beriman dan mengerjakan kebajikan 
2.saling menasihati untuk kebenaran
3.saling menasihati untuk kesabaran".
( surah al-Asr surah ke 103)

Pernah tak terasa keterikatan dengan masa??
Pernah tak terasa keterikatan mencari masa??
Pernag tak mencari keterikatan  masa dalam ingin mencari cinta ALLAH??

Keterikatan masa.iya itulah satu perasaan yang penulis seakan akan ingin melengkapkannya.
Bagaimana nak mebentuk keterikatan masa ,jika keterikatan hati kepada ALLAH belum ada???
Bagaimana nak membentuk keterikatan masa
Andai kata hidup masih seakan akan terasa kosong
Bagaimana nak membentuk keterikatan masa
Andainya hidup di penuhi dengan  gela ketawa
Bagaimana nak mebentuk keterikatan masa
Andainya suka  bertangguh
Bagaimana nak membentuk keterikatan ,masa
Andainya SOLAT DILEAWAT LEWATKAN…

Bagaimana untuk membentuk keterikatan masa?
Andai diri masih meronta ronta dalam kelalaian

Dan keterikatan masa itu akan hadir bila kita ikat kan masa dengan hati kita tika malam mulai
Saat manusia sudah melelapkan mata
Maka disaat itu
Mulai bina startegi keterikatan masa untuk di hari esok
Usah menunggu mentari terbit
Kerna mulai terbitnya mentari menandakan
“PERJUANGAN  KETERIKATAN MASA BERMULA”..

Ayuhlah.
Kita bina keterikatan masa
Sebagai langkahntuk mencari cinta ALLAH
Kerna keterikatan hati kepada ALLAH sentiasa menjaga keterikatan masa..
Maka pohonlah pada ALLAH…


To be continue..

Tuesday, January 1, 2013

untuk ayah..setiap peluh yang menghiasi dahi

assalammualaikum w.b.t dan salam kebahagian 

 pertama kali setelah lama berblog ini 
inilah kali pertama perasaan ingin menangis secara cara keluar..
*monologjiwa ku tika ini

alhamdulillah .segala puji bagi ALLAH yang memberikan kita nikmat  masa dan kasih sayang
serta beribuan berjutaan sehingga titik infiniti nikmt ALLAH yang tak terkira di berikan kepada kita

alhamdulillah
ana bersyukur 
sehingga saat ini dari kecik hingga besar 
ALLAH masih meberikan seorang ayah kepada ana

dan alhamdulillah
tanggal 01 /01/ 20123 ini adalah hari ulang tahun kelahiran ayah ana


istimewa puisi untuk ayah

masih segar dalam alunan ombak ingatan
si ayah yang ku rindui
duduk di tangga melihat jauh memikirkan sesuatu 
yang bermain main dalam firasat hati
iya !itulah beban seorang ayah 
membesarkan dan mencari rezeki 
untuk anak anak tersayang

bila mentari cuba untuk mengintai bumi
tatkala subuh mulai beralih
ayah bangun mengagahikan diri
menyiapkan persiapan diri
dengan semangat kental 
mencari rezeki
tak kisah walau pagi masih belum cerah
hanya demi untuk anak anak yang tercinta

kepayahan serta keperitan yang kau lalui
hanya atu kebahagian yang kau rasai
kerna padamu 
anak anak mu adalh penghibur jiwa mu
bila kau kehausan atas kerja
kau tak kisah
ini hanya kerna untuk anak anak mu

satu saat
aku si anak mu yang sentiasa merintih kasih sayang mu
melihat dari jauh
ayah menyapu dahi yang berpeluh 
duduk tersandar mencari kerehatan
saat itu
engkau begitu tak bermaya
tapi bila melihat anak anak 
engkau seakan akan kembali cergas semula

aku  di saat ini 
menangis
sambil melirik puisi 
membayangkan dirimu 
dekat disisi
 memberi nasihat 
serta memberi senyuman
terkadang terngat
di saat engkau meberikan nasihat
engkau menangis
atas sayang dan cinta kepada anak anak mu

pernah satu saat dulu
"jangan risau ,bapa boleh cari duit ,yang penting kamu study betul betul"
kemudian ayah berkata semula
" sentiasa berdoa kepada ALLAH ,waktu sembahyang anggap ALLAH betul2x aa dihadapan ,percaya pada ALLAH ,erzeki itu datang nya dari ALLAH .."
dalam senyuman yang terukir
"bila berkawan cari kawan yang betul betul kawan....."

sungguh ya ALLAH ..aku sayang pada ayah ku...



ALhamdulillah...............................................
tadi sewaktu kol 
ana: assalammualaikum
ayah: waalaikum salam.
ana:selamat ulang hari kelahiran
ayah:ok,bha ,selamat juga,semoga kamu semua selamat,ingat doa pada ALLAH sentiasa..

:( i miss taht moment.setiap kali kol ,ayah akan bagi tahu 
"jangan lupa doa pada ALLAH TAALA ,semoga di permudahkan segala urusan...."


ALLAH..ALLAH..ALLAH..........................



semoga  ayah ku sentiasa di berikan kesihatan yang baik dan rezeki dunia dan akhirat ,dan begitu juga dengan mama ....

i miss my parents. and  i love them...


doakan ana berjaya .insyaALLAH!!!!!



Follow by Email