Tuesday, November 25, 2014

antara kebodohan atau keegoaan.


antara kebodohan atau keegoaan
itu jawapan sudah ada pada diri..

buat apa menuding salah orang
renungi diri terlebih biar sampai ke dasar

insafi diri semula
jangan separuh2x..
sebab itu tak tahu

Saturday, July 12, 2014

fikir memikirkannya

alhamdulillah..
ramdahon tahun ini 
aku akhirnya dapat melaksanakan impian aku yang telah aku simpan 2 tahun since masuk
ke negeri kelantan
means that near to 3 years after all semua terjadi
baru ALLAH bag chhance untuk aku
bila aku muhasabah balik..
setiap tahun aku mahu pergi tue mesti ada halangan 
aku fukir fikir lagi
maybe i'm not prepared yet..
ALLAH nak bagi latihan aku..nak bagi aku get ready dulu,,well preparation dulu..
baru alhamdulillah..ramadhon ini aku dapat jua tertunai juga hasrat aku untuk masuk pondok
alone...but then i met with new friends..masyaALLAH...

erm ..
saja mahu share..
bukan untuk kalian
tapi aku aku yang masih tak sedar diri.
since aku masuk pondok nie..
every night aku mimpi pasal orang yang meninggal
ada yang aku kenal..ada yang aku tak kenal..
sampai satu malam 
aku berfikir..apa maksud mimpi mimpi ini
then malam tue aku doa
"ya ALLAH kau bagilah petunjuk kepada kematian aku"

sahur tue, aku tak ingat ingat apa apa da mimpi aku..
except aku ingat dalam mimpi hanya 2 orang yang aku kenal
seorang baby dan adik bongsu aku..

puas aku fikir...alahai...apalah maksud mimpi ni,sampai aku etringat aku doa minta petunjuk
*btw i'm not good muslim...btw i believe ALLAH knows my du'a

lepas sahur tue , terjentik dihati
mungkinkah ALLAH mahu bagi petunjuk 
bahawa kemungkinan umur aku ini setakat lingkungan ini sahaja
maksudnya
bila ingat baby tue n adik bongsu aku..mungkin aku x lama lagi didunia ini..dah x sempat tinguk baby n adik aku meningkat dewasa
mungkin ajal tue sampai bila aku belum sempat pun bergelar isteri
mungkin ajal tue sampai bila aku belum sempat pun ada anak
mungkin.dalam usia remaja aku ini ajal da sampai
*ok.fine yang nie korang tak faham..just let me to understand what i feel

btw..bukannya mahu percaya dengan mimpi aku ini..
tapi bila fikir balik muhasabah ..
*k.time ini tak ya ingat cerita mimpi aku

ajal tue datang bila sampai waktunya
tak kisah dalam usia baby ,kanak kanak remaja ataupun orang tua
just prepared all the time..
k.
lets we try to change the bad habit kita kepada good attitude and so on..
*this you can find it by ur ownself..bukan malas mahu hurai..tahu sendiri bha kan..
preparation sebelum dijemput oleh ALLAH..sebelum masuk ke alam kubur..
amalan amalan kita n so on kat dunia ini..


salam ramadhon ,

azamku al-fateh!
^___^

*kelate sokmo.

Sunday, June 15, 2014

sudah sampai fasa yang terakhir

alhamdulillah.
masyaALLAH..ALLAH bagi lagi chance hidup walau da sampai da waktu yang terakhir..
since 18 april hari tue ..
aku mulai da mengira tentang kehidupan aku
kadang aku bangun dari igauan dan angan
kadang aku lemas didalamnya sehingga begitu asyik
alhamdulillah..masih ada teman teman yang mengingatkan aku erti perjuangan
sedang aku tidak memahami hakikat perjuangan itu sendiri
mungkin sudah tandus dalam lembah kejahilan..

sekarang sudah 15jun...
ada beberapa hari lagi
moga ALLAH tetapkan keimanan ku untuk mecintaiNYA
mencintai membuat kebaikan
mencintai keredhaan
mencintai kesabaran 
yang sering kali sukar untuk gapai apa lagi untuk dicapai...

aku mengira masih ada 51hari..masyaALLAH...angka yang terbalik buat hari ini
ANDAINYA MASIH PUNYA WAKTU DIDUNIA INI HANYA BERBAKI 51 HARI
lantas apa yang aku perlu buat...?
kembali kepada ALLAH
perbanyakkan amal ya cik aZAM

masyaALLAH!
TAKBIR!!!!!!!!!

Tuesday, June 10, 2014

Tulus ikhlas beragama

ALHAMDULILLAH...
saat saat akhir ini ..tangan penuh dnegan kekotoran dan calitan dosa masih ALLAH bangunkan untuk menulis coretan pengalaman untuk menginsafkan diri yang tak sedar sedar lagi..

pernah tak tanya diri 
"tulus ikhlas beragama kah kah duhai diri??"
sebab ALLAH bagi tahu dalam surah ke 40.ayat 14
untuk kita tulus  ikhlas beragama..

masyaALLAH..
bila nampak perkataan TULUS seakan membuatkan aku malu dengan dakwah yang aku bawa
sekejap on ..sekjap off
belum tanya ihlas tak ikhlas
naktanya tulus ker tak tulus
baru proceed dengan ikhlas atau tidak..

saringan yang ALLAH bagi..hint pertama 
"TULUS" baru "IKHLAS"

bila nampak perkatan "tulus ikhlas" ada seakan tekanan pertanyaan yang bertindan dan bertindih yang cuba ditanya berulang kali pada kita

"tulus ikhlas ka?"

tulus ikhlas beragama ini akan dibalas oleh ALLAH..
tak caya?
ALLAH siap bagitahu dalam ayat ke 17..
"setiap jiwa akan menerima balas sesuai dengan apa yang dikerjakannya"

assume kau betul betul betul kau gerak kerja..> bayangkan balasan yang ALLAH akan bagi

assume kau betuk betul betul main main dalam medan dakwah> bayangkan balasan yang ALLAH bagi sama kau
* ni teringat dnegan surah yang sellau dibaca oleh para daie iaitu surah as-saaf surah ke 61.
"mengapa kamu katakan sesuatu yang kamu tidak kerjakan?"
aduh!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! bertubi tubi penampor aku rasa skunk nie..

assume juga kau betul betul betul tidak mahu libatkan diri dalam medan dakwah ini > bayangkan balasan yang ALLAH bagi sama kau

kita ingat kita sahaja yang mampu menyimpan perasaan kita time berada dalam medan dakwah ini?
ada yang serius dan bersungguh..ada yang pura pura dan ada yang main main
apa jua perasan kita
dun worry..ALLAH know it first
ALLAH bagi tahu kot dalam ayat ke 19
"Dia menegtahui mata yang khianat dan apa yang etrsembunyi dalam dada".

aish!! malu malu malunya..segannnnya 
ALLAH tahu sebenarnya banyak kita tidak bersungguh sungguh dalam dakwah ini..
tapi depan sahabat2x kitalah manusia yang akan bagi tiupan jihad..kata kata seorang jundullah..
Allahurabbi..

ok.stop dulu...nak reporst status fb jap

4.40pm
ALLAH bagi azab sakit dengan kita sebab dosa dosa kita juga..
maka redha dan terimala..
sebab kadang kadang azab ALALH bagi kat kita tidak setimpal dengan segunung dosa yang kita lakukan...
kita sedar kita diuji ,kita sedar semua tue datang dari ALLAH..
tapi kita tidak sedar semua kita rasa itu adalah sebab dosa dosa kita..
ALLAH bagi "hint" jak didunia..
bayangkan...azab dunia yang sementara tak mampu... diakhirat lagi bagaiimana?
jum lah kawan2x ..
taubat
.

k.bai.aku tulis sebab aku pun nakal macam budak budak yang tengah kejar2x sampai maghrib.
==""


4.45pm
sirah..
siapa firaun di zaman Nabi Musa?
siapa pula Haman dizaman Nabi Musa?
siapa pula Karun dizaman Nabi Musa?

jawab2x 
"

 4.55pm
"kita kah? kita kah yang besukaria di bumi ini tanpa mengendahkan kebenaran dan kita kah selalu bersukaria dalam kemaksiatan?
bule bersukaria ..bule kita tidak peduli dengan kebenaran..tapi ingat balasannya neraka...

no probs pun buat jahat..tapi jahat dibalas yang jahat juga
yang baik dibalas baik
jika didunia sudah buat sikap orang neraka..
jika didunia sudah buat sikap orang syurga.
pandai pandai fikir nanti apa ynag kita dapat..

DUSH4X!!!!!aku libas sikit kepala kau subailah!"

k.sekian
ingat..kita semua bakal jenazah =0
buat amal banyak2x untuk masuk syurga =)

Friday, June 6, 2014

24 hours before death

assalammualaikum w.b.t dan salam kebahagiaan..

masyaALLAH...skunk nie study week..
=) dan aku masih berkeadaan yakin ALLAH bantu aku dalam exam.
^_~
alhamdulillah..ya ALLAH tenang yang aku perlu sekarang bukan tekanan
takbir!
ingat sebelum tidur....taubat..esok belum pasti lagi=)

Tuesday, May 27, 2014

bila PENAT..ALLAH balas disyurga

masyaALLAH...
saat ini satu persatu ALLAH bagi percubaan untuk aku kembali kepadaNYA...
segala musibah yang berlaku aku redha ya ALLAH...

sekejap aku diuji dnegan kehilangan ,disaat akhir aku ingin menghantar sesuatu yang amat penting..
sekarang aku diuji pula dengan kesibukan mengurus aktiviti
malah saat ini aku harus berkerja keras membahagikan masa dengan pelajaranku

sungguh aku b ukan mengeluh
sebab aku yakin
walau tiada yang membantuku
ALLAH sentiasa mempermudahkan urusanku...
=(


moga rasa yang aku rasai ini..ALLAH balas disyurga ya ALLAH
ENGKAU bantulah aku mEmperbaiki niatku...

Sunday, April 13, 2014

fikiran remaja apa sepatutnya

assalammualaikum w.b.t dan salam kebahagiaan..

masyaALLAH...agak rindu aku pada suasana "islamic"
islamic  bukan bermaksud orangnya..yang dipenuhi oleh orang yang berjubah /berkopiah/ berpurdah..
tidak
tapi keadaan dimana semua orang bertungkus lumus mencari ilmu
dari seorang yang pakai jeans ketat, yang sidia yang pakai shawl lilit separuh kepala,si dia yang pakai cardigan hitam merah dan coklat
duduk sama sama mendengar pengisian yang dapat membangunkan hati hati yang mati
kemudian meninggalkan majlis dalam keadaan insaf dan bermuhasabah...pergi dalam keadaan persoalan yang sendiri diajukan dlam diri dan peringatan yang sendiri 
"ow..rupanya aku selalu buat perkara silap.."
"astagfirullah ,selama nie aku tidak tahu pun bahawanya......"
"ya ALLAH...kenapa la aku tak tahu pasal nie,selama nie aku fikir yang ..."

segala ucapan ini akan terkeluar dari kita bila kita sendiri cuba menganalisis diri ,
dan untuk coba menganalisis diri bermula bila kita mencari ilmu
makin banyak kita cari ilmu ,makin banyak kita bertanya
maka makin kita sedar bahawa apa yang kita buat betul atau tidak

secara jujurnya..
aku tidak memerlukan sahabaT yang berkopiah /berpurdah/berjubah/berjanggut
yang aku perlukan hanyalah sahabat yang mampu memberikan aku peringatan yang secara berhikmah
aku tidak memerlukan sahabat yang berkopiah/berpurdah/berjubah atas nama pakaian
pakaian itu boleh ditukar ganti
tapi aku perlukan sahabat yang bila dia sedar kesilapan diri dia ,dia share kisah pengalaman dia itu kepada orang lain sebagai pengajaran kepada yang mendengar agar tidak mengulangi kesilapan yang dia lakukan
tapi amat sayang dan sedikit sekali golongan yang mengaku kEsilapan dulu dan cuba mneceritakan kejahilan dulu...
sekarang yang aku lihat
semua berlagak seperti pandai
bila aku tanya
maka jawabnya..."erm...bla..bla.."
.last2x 15minit kemudian ," aku tak pasti sangat"
aku bukan mahu begini ..
katakan tidak jika tidak tahu.
senang.tak sampai seminit .tak sampai 15 saat..
mengakui diri tak tahu..
tapi jahilnya kita dengan hal ini ,masih cuba berlagak seperti tahu semuanya..
ini yang menjadi masalah..bila semua berkelakuan seperti "Tahu"...

apa yang aku rasa sekarang adalah masalah hati yang aku sendiri "create"kan
atas dasar perasaan "perasan sendiri" 
maka aku mengiyakan dan emrancakan bisikan syaitan
cinta manusia hampir meragut kehidupan rohani aku
alhamdulillah
ALLAH bagi aku petunjuk on the spot
sehingga aku rasa
"astagfirullah..bukan starting cinta manusia seperti ini yang aku patut buat"
mendengar ulasan dari sahabat dan Ustaz..
akhirnya apa yang aku putuskan itu lagi membahagiakan
aku sedar yang aku dulu  adalah jelmaan syaitan semata mata..
aku tak fikir pun niat KERNA ALLAH..
alhamdulillah..bukan aku nak bagitahu pasal bab masalah hati ini aku pro..
tapi bila banyak berfikir dan bertanya kepada yang sudah ebrpengalaman
diri sendiri akan rasa bersalah..
alhamdulillah sekarang ini aku rasa free sangat
ALLAH masih sayangkan jiwa remaja aku..

dalam keadaan begini juga
aku tidak lari dengan perasaan mahu "berhenti"sebentar dalam medan dakwah
aku agak pusing dengan keadaan sekarang
berkata lebih ,tapi tindakan tiada
kata "kita perlu solat jemaah"
tapi bila tiap kali waktu solat
bila waktu azan...kemana kah kita?

itu belum lagi solat dhuha..
itu belum lagi selawat nabi
itu belum lagi amalkan sunnah nabi

lagi aku pusing
bila aku mulai menyuarakan itu ini ..
aku diikatakan sebagai "seorang yang tak faham lagi"
aku tak faham
mengapa perlu dilabelkan begitu
mengapa kalian bertindak sedemikian
kalian buat aku seprti sianak kecil
kalian cuba "calm down"kan aku tanpa resolusi
aku bingung
kalian..aku bukan anak kecil..fahamilah apa yang aku katakan ini adalah apa yang aku lihat
agak sedih..kalian masih berfikir aku sebagai "seorang yang tak faham"
kemudian ...menganggap respon yang aku bagi macam angin yang berlalu..
erm...kentut lagi berharga pada kalian ,ada gak terasa baunya berbanding kata kata ku
tapi itulah namanya..
bila terus cari ilmu ,maka apa yang aku belajar adalah menganggap itu semua ujian
kalian menganngap aku ini sebagai ujian kepada kalian
dan aku menganggap kalian adalah sebagai ujian kepada aku
maka kita saling menganngap kehadiran kita adalah ujian untuk kita


aku bingung lagi
mengapa kalian hanya mendengar dari satu pihak sahaja
kalian sendiri mengatakan bahawa "brsangka baik ..lapang dada"
tapi bila dengan aku
kata kata kalian itu seperti tidak eprnah diungkapkan
pernah kalian berrtanya sendiri kepada aku
pernah satu saat aku mennangis
"perception"yang kalian lemparkan kepada aku
"perception"yang sendiri aku tidak pernah fikirkan
"perception" yang kalian cipta itu membuatkan aku memikirkan dan ingin menjadikan "perception"itu menjadi betul
pada aku..
kalian da bertindak zalim ..kalian tidak pun berlapang dada dengan aku
baru aku faham
mengapa orang yang disekeliling sukar sangat mendekati ,sebab kita sendiri yang mengwujudkan "perception"itu
alhamdulillah..bila dengar ceramah dari Habib ,mendengar perkongsian dari dia yang tidak mengenal erti usrah ...membuatkan aku berasa tawar hati dengan apa yang kalian katakan
sehingga aku  bermuhasabah
"aku berjanji kepada ALLAH ,bukan berjanji kepada kalian ,kata kata kalian itu aku buang jauh jauh"

pernah dulu saat aku menangis mendengar perception kalian itu
aku katakan pada diri
"aku amat marah ,aku tak redha kalian kata begitu"
kemudian ALLAH pujuk dalam tafsir Quran
"jadilah orang pemaaf"
aku terus jadi cool bila ALLAH sebut begitu dalam Quran..

aku juga mengalami pertarungan dalam diri
iman didada  sentiasa menurun
aku selalu dalma tawnana syaitan
bila akus edar aku buat silap
aku nangis kuat kuat
tapi kemudian aku buat lagi
aku rasa aku seperti mempermainkan ALLAH..
kata taubat...tapi buat lagi'
kata insaf..tapi buat lagi.
kata itu ini..tapi buat lagi

aku tak cukup baik lagi buat diri aku
aku terus menzalimi diri aku
ya ALLAH ...betapa siksanya hidup begini


dalam keadaan semua yang aku ceritakan ini
aku dapat rasakan sesuatu perasaan yang aku rindu
perasaan yang sepatutnya kau buat sebagai remaja islam
sebenarnya..remaja islam apa yang patut dia buat
adalah view yang paling besar dan paling ke hadapan
bukan berfikir seprti anak anakan
bukan;lagi berfikir mengenai hal terasa dengan orang disekeliling
bukan lagi berfikir untuk merapatkan ukhwah atau mendamaikan keadaan
apa yang aku patut fikir adalah apa yang patut aku contributekan kepada Islam.
sebab padaaku bila berfikir begini..menyibukkan diri memikirkan amslaah begini
maka aku sudah tiada ruang untuk memikirkan masalah masalah remeh temeh ini



aku  patut muhhasbaah lebih lagi..manfaat diri untuk islam..manfaat kan diri untuk ummah..manfaatkan diri untuk semua.....
aku sepatutnya ebrfikir begini
bukan tidur lama dalam bilik ebrjam jam
bukan main facebook dengan lawak yang bule membuatkan hati makin hitam,
its not as a muslim's teenager..
Azamku Al-Fateh..
pandang belakang jadiakn pengajaran ,jadi remaja yang membantu semua..
sekarang da zaman dajjal...jadi jadi anak dajjal..jangan jadi ikutan dajjal...

tapi skunk nie semua remaja.."mostly" da ikut dajjal
gadjet lebih utama bila azan dilaungkan
gadjet lebih diutamakan bila solat jemaah
kita kata kita tak nak ikut dajjal..tapi tahu tak dengan tindakan kkita melengah lengahkan solat jemaah itu  
sudah petanda kita pengikut dajjal....

ok.













"

Follow by Email