Tuesday, June 25, 2013

::masa bukanlah segala nya::

assalammualaikum w.b.t dan salam kebahagiaan..

semoga kepada semua yang membaca ini diberikan kekuatan hati..

::masa bukanlah segalanya::


setahun merancang ,setahun aku tunggu saat itu ,setahun aku kumpulkan keazaman.setahun aku nantikan..
namun ,sungguh hanya ALLAH sahaja mengetahui isi hatiku ,apa yang tersembunyi dan terselindung..

perancangan ALLAH itu lebih indah dan bermakna.


sabarlah duhai hati ,ALLAH sengaja menyembunyikan hadiah istimewa untukmu dilain hari ,mungkin bukan saat ini ...sabar ya.
ALLAH...sungguh berat ujian ini.............
moga aku tabah!

hari ini jiwaku berkecai ,berhambur seribu tangisan,menahan segala kekecewaan

Tuesday, June 18, 2013

NUTRIENT MEDIA AND HORMONES IN PLANT TISSUE CULTURE

assalammualaikum w.b.t and have nice .

i'm going to take my exam tommoroww about tissue culture. hope everthing will run smoothly. ya ALLAH please helps me and easy for to answer the question.



yes!umk i'm stay with you^^



::DEFINITION OF MEDIUM ::
1. when you make an explant like an axillary buds ,you remove it from the sources of many chemicals and have to resupply these to the explants to allow them to grow.
2. a nutritrive solution ,solid or liquid used for culturing plant cells and tissue.

shoots= auxin and gibbrelins
roots=cytokinin

::F(X) OF MEDIUM::
provide
1. water
2.mineral nutritioons
3.vitamins
4.growth regulators
5.acces to atmosphere for gas exchange
6.removal of plants metabolites waste.

::MAJOR CONSTITUENTS::
1.inorganic salts
-macro elements
-micro elements
2.organic constitents
-carbon source 
-vitamins
-hormone
3.gelling agent
4.other additive
5water

::F(x) OF MACRO AND MICRO ELEMENTS::

1.NITROGEN  = DNA/proteins/chloropyll/amino acids/hormones
2.PHOSPHORUS= abundant in meristematic and fast growing tissue / essential for photosynthesis 
3.POTASSIUM (k) = necessary for cell divison ,meristematic tissue / helps in the pathway for carbohydrates(k) ,protein and chloropyll(k) synthesis.
4. CALCIUM =  involved in formation of cell wall and roots and leaf developments / translocations sugar and amino acids
5. IRON = respirations ,chloropyll and photosynthesis.
6.MAGNESIUM = involved in photosynthetic and respiratory systemic / active in uptake phosphate and translocations of phosphate and straches
7. SULPHUR= formation of nodules/ and chloropyll synthesis / structural components of amino acids and enzyme.
8.MANGANESE= involved in regulation of enzyme and growth hormones / assits in phitisynthesis and respiration
9.MOLYBDENUM = involved in enzymatic reduction of nitrates to ammonia / 
10. ZINC= involved inn priduction of growth hormones and chloropyll  / respiration and carbohydrates synthesis.
11. BORON = involved in production growth hormone  and chloropylll / active in respiration and carbohyrates synthesis
12.COOPER = invoolved in photosynthetic and respiration system/ used as a catalyst reaction.

rehat kejap
*yang jauh aku nampak kecik..begitu juga study ,bagitau pada hati bahawa semua akan jadi senang jika minta tolong dengan ALLAH


::TYPES AND FORMULATIONS OF BASAL MEDIA ::

1.MS MEDIUM==>> whole plant regenerations
2.B5 MEDIUM ==>>legumes (soyabeans culture) /calllus suspesion /less nitrate and ammonium than MS
3.WHITE MEDIUM==>>for tomatoes  and less salts than MS
4.NITSCH& NITSCH MEDIUM ( 1969)==>>anther culture / MS =salt=WHITE
5.WOODY PLANTS MEDIUM ( WPM) / HILDER BRANDT  (SH) MEDIUM 1972==>>woody plants 


::VITAMINS::



commonly used
1.inositol = part of B complex ,cell membrane organelles
2.thiamine = vitamin B1 a coenzyme in the citric acid cycle
3.pyridoxine: vitamin B6

AMINO ACIDS
1.Tyrosine = stimulates morphogenesis in cell culture

2.Adenine= stimulates cell growth and greatly enhances shoot formation , Part of RNA and DNA.

GELLING AGENTS / SUPPORT
1. agar
2.agarose
3.geirite
4.phytagar
5.mechanical
6.sand
7.filter paper
8.glass wool
9.silica gel
10.starch /pectin.

MEDIA PREPARATION
1. Stock solutions (macro +micro+vtamins+hormones)
2,adjust volume to 800mL
3.check pH (5.4-5.8) made upto 1L add 30g sucrose ,8 g agar.
4.dispense into culture vessels
5.autoclave the medium 


yes!alhamdulillah !finish=)
then..
lest we revise back.
1.definition of medium
2.function of medium
3.function of macro and micro elements
4.formulations of basal media
5. vtamins and amino acid and gelling agents
6 .media preparations
=)

that all.
DOAKAN KEJAYAAN SUPERWOMAN AGRICULTURE DIRECTOR^^



SEKIAN.ASSALAMMUALAIKUM W.B.T DAN SALAM KEBAHAGIAAN.







:::berani dalam kegawatan::

 assalammualaikum w.b.t dan salam kebahagiaan..
ku mulakan dengan nama ALLAH s.w.t ,dengan kasihNYA maka aku ingin meluahkan segala pertemuan hikmahnya aku seorang manusia dan bukan seorang dari yang lain..

::::::::::::seandainya kita berada pada titik terendah dalam hidup kita , segeralah ingat kepada ALLAH yang tidak pernah membiarkan kita sendirian. DIA selalu sibuk memperhatikan keperluan sama ada kita memohon daripadaNYA atau tidak::::::::::

alhamdulillah!subhanallah! 

:::   i'm a super woman..always remember that ALLAH AL-QAYYUM ..(MAHA BERDIRI SENDIRI).
keeps in your mind dear that we can stand with our self when we are in diffuclt phase ,because ALLAH SWT always looking for us::::



hye! katakan dalam hati bahawa..
"kita adalah manusia yang tidak mudah menyhrah kalah dalam menghadapai kesukaran kerana dia tau bahawa dalam dirinya tidak ada sifat putus asa"!

hye! bagi tahu diri..bahawa ALLAH SWT mempunyai kekuasaan yang mampu memberikan keajaiban dan rezeki tanpa disangka sangka oleh akal dan minda manusia.kau tak caya lagi??bagaimana peristiwa bulan terbalah sewaktu orang kafir Quraisy meminta  Nabi Muhammad s.a.w untuk membuktikan kerasulannya !hye ko tak caya lagi ??then kau bukalah tafsir Quran ,then kau carilah ayat membuktikan mengenai proses kandungan bayi dalam perut seorang insan yang bergelar mama.!
!kau tak caya lagi???
*.erm ,mum!i miss u a lots!=(

ORITE! kita ada ALLAH SWT yang Maha Berkuasa!

bak kata John Keats
"jangan takut kepada kegagalan , kegagalan itu dapat menjadikan sesuatu yang positif . kegagalan adalah jalan menuju kejayaan kerana setiap kesalahan menjadikan kita mencari kebenaran yang sejati. setiap pengalaman baru berasal daripada beberapa kesalahan yang kita hndari secara berhati hati ".

Said Nursi pula berkata 
" hidup ini adalah aktiviti dan rindu adalah sarannya . dengan itu kejar dan raihlah prestasi setinggi yang mungkin dengan menjadikan rindu sebagai pemacunya, kemudian hadapilah musuh utamanya iaitu putus asa yang selalu menghalang tekad kita dengan kata ALLAH.

"janganlah kamu berputus asa daripada rahmat ALLAH ". SURAH AZ ZUMAR ,AYAT 53


Saidina Alli bin Abi Talib 
"semoga kita keluar terbuka 
semoga kita dapat mengubat jiwa kita dengan "semoga"
janganlah engkau berputus asa sekiranya ditimpa
kecemasan yang menggenggam jiwa 
saat yang dekat dengan jalan keluar 
adalah waktu yang kita hampir berputus asa 





::kehadiran kita dimuka bumi ALLAH ini adalah berbekalkan kekuatan dari ALLAH MAHA KUASA untuk menghadapi segala apa sahaja:::




Sunday, June 16, 2013

bagitau hati....Precaution Step...

assalammualaikum w.b.t dan salam kebahagiaan..
alhamdulillah ,ALLAH SWT masih menberikan kepada aku nikmat dunia yang untuk aku harus rentasi 
berlandaskan percaturan pemilihan berlatarbelakangsamaada  akal atau nafsu atau syariat..bha apa lagi pilihlah syariat ...tenang bha!berusaha lagi wahai diri,ajal sudah menanti dihadapan tue!!

hidup yang berlandaskan agama,lebih bahagia...




alhamdulillah!
i'm still in exam mood.
another 2 subject
1.chemical in agriculture
2.tissue culture.
ALLAH permudahkan urusan dan hafalan ku..

inilah dia UMK yang tercinta!UMK 4 TAHUN aku bersamamu=)
orite!
aku rancang nak study di tempat aku selalu bertapa..
SURAU UMK JELI 
yang cukup cukup ku kenali bangunan ini sebelum dibina lagi!^^
because i'm first batch here^^

then ,telefon aku bernyanyi dengan nada yang *koya.

ada mesej!
jarang orang mau mesej aku nie,
aku buka.
tertera *tiada nama..
aku memang tak suka save num orang!=)

bunyi mesej itu berbunyi begini..

surah al-Luqman 18.
"dan janganlah kamu memalingkan wajah dari manusia (kerana memandang rendah kepada manusia ) dan janganlah kamu berjalan di bumi dengan angkuh ,sungguh ALLAH tidak suka orang orang sombong dan membanggakan diri".

sekadar renungan kepada sahabat sekalian,
precaution step semasa melakukan kebaikan ..
1.tajdidkan kembali niat agar tidak jatuh ke gaung "tidak ikhlas".
2.jaga persepsi kita pada orang ,dibimbangi wujud riak dan takbur 
3.bersyukur kerna diberi nikmat kemampuan melakukan kebaikan tersebut
*wakeupproject
-B. A-


ow...then baru aku tau dari siapa pengirimnya!

then lama jugak aku fikir nie...
bilang pesan nya ALLAH.
1 usah .memandang rendah
2.jangan angkuh..


terasa terfikir semula..
i'm a human...and i have been created by ALLAH SWT that knows everthing inside deep of my heart ,then Al-QURAN is for all people in this world ,then the ayat Quran actually also for me..because ALLAH knows what are people thinking...
then ,lets say if i were be one of them that who "memandang rendah "dan "angkuh"to others ..
so how i can to solve the problems....

then only 1,if you know ALLAH .
then i ask my self..did i know ALLAH ,did i struggle to get closer with ALLAH.....

the question i lets fly around my eyes..

kemudian ,aku pun terbaca jua saat itu..
dalam buku super woman!
menurut Abu Talib al-Makky ,apabila seseorang hamba mengenal ALLAH ,dia tentu menghormatiNya dan memuliakannya . Allah memandanganya dengan penuh kasih sayang dan memberikan rahmat kepada hambanya itu. orang yang taat kepada ALLAH mendahulukan ALLAH dalam segala hal. Dia tidak berkrompomi dalam hubungannya dengan ALLAH . Apabila dia memulakan pekerjaaan ,dia menyebut nama ALLAH dulu. dalam melaksanakan pekerjaanya itu , Allah sentiasa didalam jiwanya ,dalam fikirannya dan dalam tingkah lakunya sehingga dia menjadi cermin akhlak Allah bagi seluruh makhluk yang ada di dunia ini.




waa^^my question now complete with the answer!!

so!!
KITA SEMUA sama dihadapan ALLAH .

 Mengapakah kita mau membeza bezakan menyingkirkan orang lain ,sedangkan ALLAH swt tidak menyingkirkan sesiapapun.
.
mengapakah kita mau memandang manusia lain ,sedangkan ALLAH swt tidak memandag rendah sesiapapun

Mengapakah kita mau angkuh kepada manusia lain ,sedangkan ALLAH swt tidak angkuh kepada sesiapapun.



..::;MENGHARAPKAN CAHAYA ALLAH TERUS::::....


p/s: kita jua jangalah memandang rendah dengan orang lain ,bagi peluang kepada mereka dan kepercayaan yang sepenuhnya lagi lagi bila bekerja dalam organisasi..

dalam hidup yang sekejap nie...dunia


nie mau bagi satu lagu..

Aku adalah insan yang tak punya
Cuma rasa cinta membara
Lalu tercipta rinduku padaNYA
Kerana cinta bahagia

Pujangga menyatakan oh cinta berharga
Dari emas dan permata
Lalu ku bawa cinta di persada jiwa
Sinar menyuluh gelita

Sewaktu debar cintaMU terasa melanda
Bangkit rinduku padaMU di ketika itu
Lalu tersentak diriku sedari lamunan
Kini sebenarnya aku ttak pernah  kau tinggalkan

Aku adalah insan yang tak punya
Kilauan emas permata
Lalu kucuba menaburi cinta
BagiMU tiada nilainya
Tiada iman dan cinta


bukan tukar lirik ,just kasi parody..


::SEMOGA ALLAH REDHA::



Wednesday, June 12, 2013

wanita super

assalammualaikum w.b.t dan salam kebahagiaan.
yes!alhamdulillah!
sekarang ini adalah musim exam UMK untuk aku untuk sem4!!another 4 sem to go on!

orite.lets we move to our main point.
WANITA SUPER...

its begin when.......
aku tengah duduk seorang diri ditemani dari jauh beberapa akhwat =senior final year yang juga bersama sama untuk study!sebab esok pagi ada exam!soil science..sambil sambil aku belajar,aku terfikirnya bagaimana 
"TEKNIK STUDY UNTUK MASA TERAKHIR"orite!
bukan teknik "STUDY LAST MINUTE".yer...

even aku tau jer perangai student mahasiswa nie banyak sangat nak study last minutes..included me???
*krik krik krik...haha

then ,aku tengok la sekeliling aku.,.
semua fokus!semua tak nak disentuh emosinya!semua cam "banduan"yang kena marah oleh pegawai penajar tue..haha..siyes!memang fokus!.
then aku cuba untuk memfokuskan..namun hati aku rasa cam nak lari sikit dari skop akademik..so aku pun bukan lah satu buku yang baru diwakafkan iaitu 
"WANITA SUPER dengan Asmaul Husna"..

WAAA^^best nampak buku nie..title dan terasa "aumm"nya.

sungguh seperti sangkaan aku ,secara tiba tiba penumpuan dan fokus aku terhadap buku ini adalah lebih laju dan lebih baik berbanding buku soil sains yang aku baca.

why??sebab kebanyakan buku ini membawa aku untuk muhasabah diri dan membaiki diri.
kebanyakan yang disebut didalam buku ini seakan mengarah kepada aku.
"what i should do as a super women!!!".

TANPA AKU SEDAR!AKU DA HABISKAN MASA SEJAM AKU BACA!hahaha

then ,aku terfikir balik.....
why aku rasa best sangat baca buku wanita super tue berbanding soil sains??

then the key for the answer is..

...:::i read it by my heart ,through my soul:::.......

erm..Allah.......TERASA BERSALAH LA PULA...!!

aku membuat pemilhan berat sebelah!!=(

so aku ambik iktibar ...aku cuba untuk baca buku soil sains tue dengan sebenar benar hati dan dengan hati yang gembira^^
.OW YEA!!

::FOKUS ON IT.A FOR SOIL SCIENCE::


ok.aku nak titipkan salah satu apa yang aku baca tue ya.

1.wanita super nie dia tabah .setiap kali dia menghadapi sesuatu keadaan dimana manusia lain menyakiti hatinya ,dia memilih untuk memaafkan orang itu ,kerna dia tahu ada hikmahnya ALLAH memberikan keadaan itu kepadanya . andainya wanita super ini marah ,maka dia seakan telah  menghalau segala hikmah yang ALLAH sediakan..bukankan memaafkan itu ALLAH lebih sukai.

2.takat nie dulu..aku update lagi dari buku tu ya.

::DOAKAN AKU DAPAT KEPUTUSAN CEMERLANG ::

AKU HABIS EXAM ::20 JUN::



wanita super itu meletakkan ALLAH s,w,t dan merasakan masalah itu hanya sebagi satu ujian.!

k.assalammualaikum w.b.t dan slaam kebahagiaan..

amalkan Al-Mathurat.

assalammualaikum w.b.t dan salam kebahagiaan.

alhamdulillah .,!alhamdulillah! i'm still have my chance to see the world and do something useful for my self.
for my self????
krik krik krik. *haha this background music play around.


a'ah!.untuk diri =)

apabila seseorang meninggal dunia ,semua akn terputus kecuali 3 perkara.
WHAT 3 PERKARA??

1.ILMU YANG BERMANFAAT
2.AMAL JARIAH 
3.ANAK SOLEH.

then....
i'm was thinking.

erm "ilmu yang bermanfaat " 
jauh aku merenung...ilmu apa yang ada kat ak nie,habis degreen universiti nie pun belum ..Allahu..

aku jauhkan lagi renungan aku tue.
erm "amal jariah"...sedekah dan kebajikan yang aku buat mana ,takta mana???erm...
guling guling aku berfikir...

aku jauh jauh jauhkan lagi renungan tenungan aku..*cam drama la pulak...
erm " anak soleh"..
erm title aku sekarang ni yang aku tahu
1.hamba ALLAH
2.anak
3.pelajar
4.adik perempuan
5.kakak
6.sahabat

title aku next to be.
1.bakal isteri
2.bakal ibu
3.bakal nenek
4.bakal ketua negara*krik krik krik
5.bakal jenazah....

ALLAHu......bila aku lihat semua "title"aku sekarang nie ,sebenarnya aku just kena fokus on "anak soleh"
definisinya anak soleh itu sebenarnya apa??

but then , did i have my own chance to be a "anak soleh "...

so! sama sama la berfikir ya.=) buka minda buka hati buka cinta untuk mendalaminya=)
^_~

ow iya! back to main point.

AMALKAN AL-MATHURAT.

erm why??
point pertama ,cam tadi tue ar,,tue jadi anak soleh ,usahalah amalkan al-mathurat,
point kedua ,aku cukup cukup terkesan dengan makna bacaan al-mathurat nie.
tak caye??
then ,kamu buka lah pengertiannya ,
mau tahu ka?
tiada ertinya ,kalu laju jak membaca al-mathurat tue ,kalu saru pun endak ko paham paham ...na ka bercakap macam slang sabah bha..

yang mana kah anda pilih 
1,baca laju al-mathurat ,tak faham makna
2.lambat baca ,tapi faham 
3.laju baca , dan faham
4.lambat baca dan lambat faham...

then i will choose.first is.....2.4.3.1...this is the sequence that i will be choose.
why???because slow is loving....i'm learn to appreciate the chance that has been given by ALLAH how to learn ,compared i'm being  faster to succes ,then i don't know the feeling "don't know".

aku nak share satu cerita...
ada seorang member aku nie ,dulu dia tak amalkan al-mathurat nie.
tapi tiba satu kejadian ker ape..dia mula mengamalkan..setiap fardhu tue dia amalkan ,then kalu dapat setiap selang satu jam ,dia nak membaca al-mathurat ,dia terasa nak selalu nak baca al-mathurat .sebelum dia tido.jam 12 tengah malam dia baca ,satu pagi nie dia baca ..tapi dia tak pernah bagitahu kat sape sape....
tapi da nama member ,apa yang dia buat kita tau la kan....member dalam erti =sahabat^^

so ..satu hari aku tanya dia,....
erm..polan bin si polan...
aku selalu nampak ko baca al-mathurat...macammana ya ko tergerak hati untuk baca al-mathurat nie...dan istiqamahnya kau baca,,,,,

erm....then dia cakap simple jak terkesan bha dihati aku..

"selagi ALLAH bagi aku peluang untuk bernafas nie ,why not aku appreciate nafas ini dengan mengingati ALLAH"...

itu ayat dia first...aku nie beriya iya mau dengar dengan senyuman aku nie tiba tiba bertukar muka...
*muka insaf  bha* siyes!jarang bha orang cakap cakap ayat yang simple tapi menusuk hati..ALLAH mungkinkah tguran dari penciptaku untuk diriku...

aku tau da nie ,kalu aku dengar bab bab begini ,konform ternangis!bukannak show off kat dia ,aku nie sensitiviti la sangat ,tapi bila mengenangkan dosa yang pernah dilakukan ,mengenangkan diri yang bertambah sepi dengan dosa ,perit dengan siksaanya akibat melekukan silap satu masa dulu.....hidayah aku tunggu dan cari.!

ok ,sambung balik..
dia cakap balik ngan aku....

"kau pernah ka dengar surah ar-rad ayat 28 ??"bila mengingati ALLAH hati jadi tenang...

kau tau ka??saatnya kita menbaca balik kata kata cinta ALLAH itu ,hati kita mulai hiba sebenarnya jika kita sedar atau tak....kata kata" bila mengingati ALLAH hati jadi tenang..." sebenarnya ada power sendiri..itu pun jika kita terasa ,kalu tak ayat tue pergi cam tue jer tak bagi kesan kat kita..

*time nie ,aku pun terfikir ,selalu jak aku dengar dalam usrah dan menjumpai kalam ALLAH ini ,mengingati ALLAH hati pasti jadi tenang ,ingat ayat nie sebenarnya da jadi pemula pengikat hati kepada ALLAH ,tapi mungkinkah selama ini aku menganngap ayat  ini hanya sebenarnya hanya ayat Al-Quran ,tapi aku terlupa bahawa ayat ini sebenarnya nak mengajak aku untuk mengingatNYA dalam diam".

then ,aku suruh lagi dia bagitau aku ,why why why dia amalkan .
then dia cakap apa kat aku.

"kau laungkan zikir dalam hati ,hati kau hidup ,kau tau hati tue yang control otak sebenarnya ,kalu hati ko hidup ,maka otak ko pun jalan ,kalu hati ko mati ,maka otak ko pun mati ,even nampak hidup ,tapi cam mayat jak"..

*hehe time nie aku siyes!rasa nak terfikir lagi laju,,,,,mungkin selamanya aku tahu bahawa zikir itu sebenarnya dari ALLAH ,tapi aku lupa bahawa aku kena yakin all the time bahawa tu memang kata kata special dari ALLAH untuk kita supaya kita amalkan untuk kita terus pautkan cinta kita kepadaNYA...

macam selalu kita dengar , dengar jak beberapa nama Universiti ,kita terasa ada gahnya...
macam selalu kita tau ,pakai jak yang berjenama kita terasa macam ada "aumm"nya.
mavam kita selalu lihat ,ada jak pangkat "datuk"atau nenek .*hhaha ..ada "Waahhhhhh_nya.
sebab time tue kita terasa ada "POWER"yang tersembunyi ,kita sendiri kagumi .kan kan kan??

kalu macam kehidupan seharian ini pun kita rasa gahnya ,why not ,
dengan zikir kita tak terasa lagi POWERNYA??????????????????
WAHHHHHHHHH..

lupakah kita bahawa ALLAH SWT ,MAHA BERKUASA???

then zikir itu datnang dari ALLAH ,maka insyaALLAH ada hikmahnya yang tersembunyi....
yang kita tak ketahui ..

then last....
aku tanya dia napa lagi amalkan al-mathurat.
dia sambung

"aku rasa nyaman sekali ,terasa satu hari itu ter"energize"..terasa ada tenaga yang mengiburkan jiwaku ,seakan ada sesuatu kebahagiaan yang bersamaku ,walau aku tidak mengertinya ,tapi aku cukup rasa gembira"...

*waaa..peliknya dia rasa ,mungkin itulah yang dinamakan ketenagan yang tak boleh dikongsi tapi boleh dilihat".

then dia sambung..

"aku nie bukan pro cam yang lain ,baca Quran laju jak , tajwid dan makhraj pun tepat ,aku baru jak nak belajar bangun merangkak rangkak dan belajar Quran ,so dengan membaca al-mathurat nie aku jadikan sebagai salah satu latihan aku ...tahniah lah kau da yang memang pro baca Quran ,satu aku pinta ,boleh tak ko tolong ajarkan aku baca Quran dengan tartil yang betul".

.waaa...time dia cakap nie ,dia nangis .
.aku speechless......................................................!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

then...tamat ....

banyak yang aku belajar dari perbualan kami tue
1. kenapa aku tak amalkan al-mathurat
2,kenapa aku tak hayati al-mathurat
3.kenapa aku tak amalkan al-mathurat
4.kenapa aku tak hayati al-mathurat.

then................jam 4.04 pm menyedarkan aku dari pertanyaan yang harus aku banyakkan muhasabah diri.

mau asar sudah bha...=)
.


kawan aku nie hanya manusia biasa ,tapi akhlaknya cukup memikat aku.
siapakah dia???dialah bidadari syurga.........................
lets it be secret ya^^

aku tulis bukan saja saja ,aku mau isi masa dunia untuk aku berkongsi!
terbayang azab kubur nan pedih!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
hye remaja ,kalu ko tak isi masa ,syaitan akan tolong isikan masa ko.
so kau la kan apa akan jadi kalu syaitan yang tolongkan!!

sekian.assalammualaikum w.b.t dan salam kebahagiaan,
.



Tuesday, June 11, 2013

Langit UMk-pengubat rindu

assalammualaikum w.b.t dan salam kebahagiaan
terasa lamanya tidak bertemu dengan semua.
hamparan doa kesihatan untuk sahabat.

kali nie , terasa sangat nak share mengenai langit UMK.
yang stands for....UNIVERSITI MALAYSIA KELANTAN..
kedudukan kampus aku berada dalam pendalaman..

satu perkara aku nak kata..
betapa sayangnya ALLAH kepada aku
jauhnya ALLAH hantar aku
ALLAH hantar aku naik kapal terbang
ALLAH hantar aku merentasi lautan china selatan
ALLAH hantar aku ke hujung pelusuk negeri
ALLAH hantar aku ke negeri yang terasa biah solehah nya
ALLAH hantar aku merentasi alam nie.
subhanllah!alhamdulillah ya ALLAH..


maka ...ini aku ingin share kepada antum nikmat pemandangan yang selalu aku lihat.
sangat cantik..
sentiasa mengingatkan aku akan penciptaaan yang amat cantik dan teringat rumah..























demikianlah pemandangan yang selalu aku lihat..pengubat hati aku di UMK.






ALHAMDULILLAH YA ALLAH...kerna ciptaan langitMU yang indah ini aku dapat ke kelantan.

TAKBIR!!!


aku tengah exam.doakan ya!then insyaALLAH julai aku balik rumah sabah!

Follow by Email