Friday, May 4, 2012

bagai tangisan yang terhampar


Assalammualaikum dan salam kecintaan  kepada semua yang punya perasaan  untuk terus mencari dan melakar mencari  kasih  ALLAH.ALHAMDULILLAH…..!!
ALLAH masih beri kekuatan untuk mnjadi
>hambanya
>menjadi seorang manusia
>enjadi seoarng anak
>menjadi seorang pelajar
>menjadi sahabat kepada sahabat
>menjadi umat NABI MUHAMMAD.
>menjadi Khalifah.
Dan menjadi manusia yang terus mengenal CINTANYA…



Sebelum terus meyelusuri kisah perkongsian yang ini , perkongsian untuk dunia dan ahirat..
Ana ingin mohon pada semua sahabat….
Agar!!
Sentiasalah memohon keampunan padaNYAll..kita tak sedar bila kita buat silap..mungkin di saat ini kita tengah melakukan kesilapan tanpa kita sedari..maka  sentiasalah beristigfar…
Orang selalu kata…
Kalau nak taubat ,sebaiknya taubat nasuha..(dalam bab ini ,ana tidakarif sangat dan tahu sangat , tapi yang ana tahu ana share.sekiranya terdapat kesilapan..semoga ALLAH ampuni dan mohon teguran”
Ok.cam na nak taubat nasuha??
Dulu dulu…sekiranya kita still remember,….
Jika nak taubat nasuha..
Kita haruslah berazam untk berhenti dan berazam tidak akan melakukan perbuatan tersebut.
Kita hendaklah membenci perbuatan tersebut.
Menyimpan azam dan nekad !!
Kemudian…

Sorang yang ana kira sebagai orang ilmuan sewaktu bersoal jawab dengan beliau..menyatakan …

“ALLAH itu MAHA KUASA.ALLAH MENYEMBUNYIKAN SEGALA AIB HAMBA HAMBANYA.maka , kita sebagai manusia ..janganlah kita sendiri yang membuka AIB kita..ALLAH itu menjaga AIB KITA..jadi kita jangan pula membuka aib kita kepada orang lain, dn kalau nak bertaubat,,menangislah pada ALLAH,jagan berputus asa,ALLAH sentiasa bersama dengan kita “.

Ok.titik noktah.
Ilham yang ALLAH berikan pada jiwa ini adalah datang tatkala bila bicara cinta sedang megerumuni jiwa ini..
Ermmmm…..pelik but its true..no word that I can should express..feel like in the sky..moving without saying..moving with looking with full imagination that useless.!

Ok.titipan cinta ini ana khususkan kepda mereka yang memilih jalan cinta manusia ..terutama juga untuk diri ana,…

Apa yang bestnya dengan couple??
Memang  semua sebut pasal couple..
Orang akan bilang..
Manusia: “HEY !its normal for our teenagers now days!!”
Syaitan : “ehem…aik..takkan biasa..inilah perkara yang aku tengah buat,aku nak pastikan manusia manusia terutama nya remaja akan terus hanyut dalam dunia percintaan agar meeka lupa pasal akhirat…hahaha”



Woow!!SYAITAN KATA GITU??

Memang benarlah..jika itu luahan hati syaitan yang memang gakde hati untuk menyelamtkan manusia ..
Apa pula kata hati seorang ayah??
Dan juga kata hati seorang emak??

Ya.!memanglah ada yangmengatakan..
“Abah aku cool…dia memahami jiwa aku untuk bercoupe..”
“Mama aku memang sweetlah..sampai kasi tips tips bercinta lagi…”
“Aih!! You nak masuk campur pasal percitaan kitaorang napa??mak ayah ok jer tau.!!
dan kata kata negative yang perlu di ubah mejadi positive…
hehe..walau pun kadang kadang kata kata itu sangat “manis”..
hehe ada DIRI INI KISAH??SEBAB DIRI INI SAYANG DENGAN SAHABAT2X .terima sahaja dengan senyuman..:)

ANAK ANAK RASA
MEMANG ITUKAH PERASAN SI MAMA NGAN SI DADY??
PERASAAN SI UMIE DAN SI ABIE??
PERASAAN SI IBU DAN SI BAPA??
PERASAN KEDUA DUA ORAG TUE KITA???

Mungkin tidak..

Sebab  ibubapa sahabat2x itu adala manusia
Dan manusia itu fitrah nya mencari kebaikan..
Ibubapa ingin mencari yang tebaik untuk anak anaknya..
Even makanan pakaian,dan apa jua
Ibubapa mahukan yang terbaik.
Apatah  lagi bila menyebut pasal perkahwinan..

Anak anak tahu kah..
Di sebalik kata kata yang “mengiyakan “ kononnya perhubungan anda yang haram itu..
Terselit juga kata kata dari dasar hati ibubapa anak anak yang suci..

“anakku..ibu sengaja menyokong mu..kerna ingin menjaga hati mu”
Si ayah pula..
“ya ALLAH… lindungilah anak perempuan ku daripada segala kesilapan dan dosa..”

Si ibu..
“ya ALLAH , lembutkanlah hati anak ku untuk mencari cintaNYA..ya ALLAH ..kau pertemukanlah anak ku dengan bakal peneman hidup yang baik..”..

See??
Ibubapa mahukan yang terbaik.
Ibubapa mahukan yang terbaik
Untuk anak anak nya..

Tapi anak anak pula mencari jalan yang …
(Yang tiada kata mampu aku luahkan..)nasihat dan kata kata ini di tujukan khas untuk diri ini  juga.

Oklah.iya memang lah,…
Kalau dilihat tinjauan
“Aku study ok jer pun.”
“Aku study kuat ,dia pun  study kuat.”
“Kita orang hanya berhubung time kitaorang free.kalau kitaorang busy, kitaorang tak mesej pun..tapi yang paling best , kitaorang saling beri semangat antara satu sama lain..

Ehem..plislah anak anak…
Jika IBUBAP ynga kasi semangat lagi best tau!!
Anak anak pandai tak hargai ibubapa??
Ibu melahirkan anak anak..
Ayah  berhempas pulas mencari nafkah anak anak..
Dan sidia yang tak de apa apa untuk kau..
Lebih anak anak hargai kata katanya..
Istigfar sikit anak anak
Istigfar sedikit..

Memang Nampak macam nak protes ngan orang kapel ne kan..
Bukan  protes bha saying..semua ne untuk diri kau…
Mungkin sampai sini ..ana nak  share..insyaALLAH di lain hari sekiranya ALLAH beri kesemptan .insyaALLAH ana menulis lagi. Dengan keizinanNYA ..

No comments:

Post a Comment

Follow by Email