Thursday, January 24, 2013

cintaku tertinggal di perkampungan orang asli


assalammualaikum w.b.t dan salam kebahagian kepada semua jiwa yang melirk setiap garisan ayat yang menari nari dalam ruangan penglihatan yang nan jelas lagi nyata

selawat dan salam kepada Nabi Muhammad saw 
yang telah bersusah payah untuk memperjuangkan Islam sehingga kesan perjuangan baginda dapat dirasai hingga kini.

subhanallah,alhamdulillah ,walaillahaillallah .Allahuakbar.
zikir  itu hanya mampu ku expresikan dalam deruan rasa kesyukuran kepada ALLAH yang masih memberi ruangan serta kesempatan untuk aku mengenal erti kehidupan memahami sinar dan selok belok isi pati perjuangan dan dakwah yang mendidik jiwa terutama.

alhamdulillah..
jauh disudut hati 
jwa ini amat berbesar hati untuk menyertai program ke sekolah perkampungan orang aslki,walau ternyata berlangsung dikala waktu cuti sem..*dalam jiwaku ,cuti masa panjang ,jika pendek pun ,ajal depan mata ,need to prepared everytime ,do useful thing that we can sharing with society that really need!                                

alhamdulillah ..RASA NAK EXCITED NGAN SAHABAT SAHABAT !
nak kongsi ! rasa jiwa ini seakan membara nak bagitau sahabat
 BERSEDIA DENGAN ILMU ,CARILAH ILMU ,UNTUK DIRI DAN MASYARAKAT!

selama 3 hari di perkampuangn orang asli 
its change something in my life
its about love
its about finding
its about reality
its about hope
its about realization
its about LIFE AND AQIDAH

ALLAH..
bila dengar cerita adik adik kat sini
i'm wanna to cry
the journey about their life.
but alhamdulillah

bilang ALLAH 
hidayah itu ALLAH punya dan dia berikan kepada yang ALLAH kehendaki

“Sesungguhnya kamu tidak akan dapat memberi petunjuk kepada orang yang kamu kasihi, tetapi Allah  memberi petunjuk kepada orang yang dikehendaki-Nya, dan Allah lebih mengetahui orang-orang yang mau menerima petunjuk.” (QS Al Qashash: 56).

dan ALHAMDULILLAH
adik adik serta orang orang asli di perkampungan ini bertuah
THERE RETURN BACK

manusia di luar sana 
amat suka memikirkan sesuatu masalah yang remeh dengan seberat berat
"ala,,jerawat aku timbul la"
"ala..tudung aku tak iron lagi"
ala..tak matching la warna kain ngan tudung nie"
dan banyak lagi masalah remeh..

tapi adik adik kat sini
kata "rileks"
usah fikir banyak
cari ketenangan ...
kerna dalam diri mereka ada sesuatu yang harus mereka fikirkan
Belajar !belajar!belajar!!
suka tengok adik nie:)
dalam jiwa ,tersentuh melihat mereka yang ingin berusaha dalam pelajaran ,tetapi mereka memerlukan orang orang diluar sana ntuk membantu mereka.
alhamdulillah,
semangat kental para ustaz untuk mengajak dan mengajar mereka untuk membaca Quran sehingga berkekalan mengajar dari awal pelaksaan solat,kerna mereka tak tahu ,mereka cuba untuk belajar!sweetkan:)

mereka suka bila kita senyum
dan ana suka melihat mereka senyum
mereka senyum bukan kambing punya senyuman
tapi atas senyuman dari wajah yang malu
is too sweet::)
semoga satu saat nanti ALLAH memberikan ana peluang sekali lagi untuk melawat adik adik nie:)
i miss them:0

hari terakhir dengan adik adik yang kesemuanya hanya berjumlah 1oo  lebih pelajar sahaja

Azram!! adik tahun 5,paling rapat dengan ana.last  perbualan dengan dia
"kak,saya nak nangis ,"
kenapa pula
"sebab kakak mau pulang sudah ,saya rindu banget dengan kakak"
dengan senyum
"adik kena belajar  Quran dan mesti solat.ada masa kakak datang ya"

sambutan maulidur rasul mengelilingi kampung
seakan baru ,tapi bukan alasan untuk tidak berarak:")


razak ,jailani dan amirul.semua pendiam dan pemalu ,bila sebut nama mereka akan senyum:)


beitu sukar dan berat tugas seorang cikgu rupanya,
semoga kalian terus tabah
kerja cikgu nie kerja yang paling baik :)
tahniah
sesi kelas fardhu ain di surau pada waktu malam:)



1 comment:

  1. assalammualaikum .kepada sahbat ana yang bakal menjadi cikgu miming ,mun ,ajie dan aina..bha harap antunna dapat mengajar di perkampungan urang asli :)

    ReplyDelete

Follow by Email