Saturday, April 6, 2013

Sebenar benar hati....

assalammualaikum w.b.t dan selama kebahgaiaan 

lantunan senyuman ku sebarkan ..hatta mata tidak bertentang mata..
senyuman tak sampai ,,namun kerna "WE are muslim"kasih sayang itu kan terasa..

saban hari,,
aku memikirkan bahawa aku akan pergi..
aku akan pergi meninggalkan dunia ini
memutuskan segala kesibukan dan kepenatan yang aku rasai
melupakan segala kekacauan di hati
namun
setiap kali aku teringat akan ajal
jiwa ini terus mendesak menangis dan berkata...
"subek!!subek!!subek!!
AMAL KO BELUM CUKUP LAGI..
KO BELUM TENTU DAPAT MASUK SYURGA
DAKWAH BELUM MANTAP LAGI
ILMU BELUM CUKUP LAGI
subek!!
cepat lah cari ilmu
cari redha ALLAH
bangun dari segala angan dunia dan kemalasan"

aku tersentak dnegan panggilan kata kata itu

aku mengesat air mata 

"iya ,,mungkin aku belum pastas lagi masuk kesyurga,aku masih ada tanggungjawab yang belum habis aku laksanakan ,aku belum lagi mampu meraih cinta ALLAH..aku belum pasti lagi untuk masuk ke syurga".

aku makin tertunduk malu..
dengan seribu perasaan yang meneyelubungi jiwa ku..

"adakah aku pantas masuk ke syurga??"
atau 
"adakah aku mampu berkata kepada ALLAH..

ya ALLAH ..
didunia ini aku sudah buat
1.bla bla bla
2.bla bla bla

segala macam kata kata yang aku ajukan..

tapi adakah ALLAH akan terima apa yang aku katakan?
adakah ALLAH akan terima apa yang aku kerjakan ?
adakah aku mampu untuk mendapat tempat bila diakhirat sana???

adakah aku seorang daie??
adakah aku seorang mad'u
adakah aku seorng hamba?adakah aku seorang sahabat??

layakkah aku ???

persoalan itu terjawab..

bila mana..
"subailah ,selagi mana ALLAH berikan kekuatan untuk bernafas ,selagi kita masih mampu,,ingat tiap kali kta merasakan down ,itu bukan bermaksud kita tidak boleh ,tapi itu adalah bibit biit kehancuran yang syaitan suntikkan didalam dada mu ,subailah ,,bangunlah subailah ,betapa ramai di luar sana yang masih belum mendapat hidayah ISLAM ,but you aleady got it subailah..appreciate it.subailah remembr ALLAH PEMBERI KEKUATAN

subhanallah..syukran ya ALLAH for the remainder..

subailah ,buka Quran itu bacalah dan fahami dengan sebenar benar makna
membaca Quran itu bukan bermaksud supaya dikenali
mahupun mendapat pengajaran baru
atau pun mendapat ilmu yang baru
tapi baca Quran itu sekana kana menerima satu perintah terus dari ALLAH
dan kemudian cuba amalkan subailah..

ALHAMDULILLAH
pada MU aku berserah
kuatkan cintaku ya ALLAH
kuatkan cinta ku ya ALLAH
bantulah aku mencintai MU

::aku insan di kelantan ::


No comments:

Post a Comment

Follow by Email