Thursday, June 23, 2011

TaNYA jasad ini...

assalammualaikum w.b.t sahabat2 sekalian,ana nak buat perkongsian sikit...
utk renungan dan tindakan kita bersama yg masih hidup..
harap jgn ada yg marah..
harap maaf jua andai ada kesalahan...
perkongsian nya---------------->
hebatnya mereka yg berkebolehan membaca AL QURAN...
mulia nya mereka yang mempelajari AL-QURAN
bertuahnya mereka yang mengajar AL QURAN..

maka dari itu berusahalah wahai pembaca AL QURAN !
supaya engkau termasuk org yang d angkat darjatnya oleh ALLAH lantaran AL -quran.Caranya ialah engkau membacanya sesuai dengan kedudukan AL QURAN ITU DITURUNKAN ,membacanya dengan sungguh sunggguh membaca,membacanya dengan tartil ,memikirkan makna nya ,berhenti d tiap tiap ayatnya ,serta engkau memikir dalam waktu membaca,apakah engkau mengerti tentang ayat yang engkau baca ?Dan apakah engkau telah mengamalkan nya?Apakah ayat yang engkau baca itu merupakan ayat ayat perintah apakah engkau telah menunduki ayat itu?Dan apabila ayat yang engkau baca itu berupa larangan ,apakah engkau telah menjauhi larangan itu?Dan demikian pula dalam membaca seluruh ayat ayat AL -Quran..                                                                                                                                        
ana berkongsi bukan berniat ana sudah hebat dalam bidang ini,,tidak...tapi sebagai santapan tarbiyah diri ktia bersama...alangkah indahnya dan bertuahnya kita andai segala surat surat cinta ALLAH S.W.T yakni AL-QURAN dapat kita hayati dan tadabbur bersama.                                     

                                                           
"barang siapa menjadikan AL-QURAN itu d arah mukanya(di buat tuntutan),maka AL-QURAN akan menuntunnya ke syurga.Dan barang siapa menjadikan AL-QURAN d belakang punggungnya(tidak di buat pedoman)maka AL-QURAN akan menghalaunya ke neraka".

segala apa yang tertulis di sini ,ana dapatnya dari sebuah buku.....semoga segala yang tertulis bukan hanya menjadi santapan mata sahaja ,yang berlau seperti angin yang mendayu,,tetapi sebaiknya bersama2 kita mengambil ibrahnya..
sebarang respon atas kesilapan,amat2 d alukan..
syukran dan selamat malam.semoga hari esok ,nadi kita masih berdenyut,,,"Ya ALLAH ,ampuni dosa kedua ibubapa ku,ak bermohon pada MU ilmu yang bermanfaat.".

assalammualaikum w.b.t. 

No comments:

Post a Comment

Follow by Email