Thursday, April 26, 2012

ANALOGI BOLA CINTA

assalammualaikum dan salam kecintaan pada semua jiwa yang sedang melirikkan jiwa pada yang mencari cinta ILLAHI..
teruskan ya.^^
tiada halangan dari ALLAH 
tapi terpulang pada spirit mu
tapi insyaALLAH akan terus istiqamah^^

ok.
kali ini ana ingin berkongsi satu perkara IAITU ANALOGI^^!!!

MANUSIA kadang kadang amat begitu rakus mengejar kebendaan
memang patut kalau di salurkan pada jalan yang betul
MANUSIA kadang kadang amat begitu leka dengan dunia..
alahai manusia jangan gitu.WAKE UP MY DEAR!!!
Manusia kadang kadang begitu lemah dalam menghadapi ujian
JANGAN layan perasaan mu sahabat..ALLAH masih mengingati mu dan menyayangi mu.!!
ingat!! makin kau di uji,,makin DEKATNYA ALLAH DENGAN KAMU..


OK , KADANG KADANG  MANUSIA AKAN BERSUNGGUH SUNGGUH 
KALAU INGIN MENDAPATKAN SESUATU..

sahabat tak percaya ??

 BILA EXAM datang bertandang , degupannya makin kuat terasa kan..
YANG  PMR ,,makin banyak tips dan soalan kertas soalan akan di jawab
 YANG SPM ..makin banyak programe motivasi ..
YANG PELAJAR IPT..
asal ada MIDTERM ..terus study ..
tapi mostly SEMUA AKAN BESUGGUH SUNGGUH HINGGA LAST MINUTE KAN..
* INSYA ALLAH ..jika ada tips tuk study , nanti ana share ok.:)




kadang kadang  hairan juga?
tapi sebagai pelajar..
akhirnya FAHAm.


SEKUAT MANA PUN KITA BERUSAHA..
BERSUNGGUH SUNGGUH pun kita mengecapi sesuatu ..
BEKERJA KERAS pun kita...
tapi kalau hanya untuk kemenangan DUNIA,,

itu hanya kejayaan yang sekejap..



YA MEMANG ..
kalau dapat A dalam exam.
orang bagi biasiswa..
orang akan puji
orang itu akan sanjung
orang orang dan orang...
serta banyak lagi


tapi berapa banyak antara kalian yang membaca ini
BERSUNGGUH dalam megejar CINTANYA??
BERKERJA KERAS DALAM MENGEJAR REDHANYA?
BERSEMANGAT TINGGGGGGGGGGGIIIIIIIIII DALAM MENGEJAR CINTANYA??
semangat yang BERSUNGGUH SUNGGUH..
YANG BENAR BENAR JITU
YANG BENAR BENAR PADU 
hanya TERBIT tatkala  
EXAM BERTANDANG 
TEST BERTANDANG
UJIAN MENGUJI di dewan peperiksaan..
wake up la sahabat sahabat sekalian..!
kita jiwa muda..jadi mudakn nya dengan pahala mencari NYA..
semangat bersungguh sungguh 
jangan kita sandarkan pada dunia jak..
contonya..

" ok , hari ini , aku semangat tuk  bola "!
" ok, hari ne aku rasa ada semangat nak p buat toturial."
dan sebagainya..
 tanya pad dirimu ..

" BILA AKU NAK SEMANGAT MENCARI CINTANYA NE, SELALU LALAI JAK.."
 


kemudian , sama jugak dengan rentak nya bila kita bersukan,.
tak kisah main bola apa..
bola jaring ka
bola baling ka
bola sepak..ka
dan bukan BOLA CINTA ok.


jika  meneliti setiap gerak geri setiap pemain
mempunyai stategi yang begitu di susun dengan sempurna
dengan semangat yang berkoBAR - KOBAR !!
AKAN MEMASTIKAN KEMENANGAN DI TANGAN (ehem.jika  ALLAH tak kasi..tak dapat juga)..hehe..
merekaakan bersungguh sungguh untuk  menjarinkan GOL.
kalau gol sudah dapat..


gggggoooooooooooollllllllllllllllllll!!!!!
Gggggooooooooooooglllllllllll!!
dan yes! gol!


semua akan bersorak sorak..
==!
memang patut happy la..


tapi cuba kita fikir pula dengan keadaan jika kita menggunakkan semangat untuk mendapatkan bola itu dengan semangat kita untuk mencari cintaNYA..


jika kita kejar BOLA 
bola akan dapat kita
kita dapat gol..
kira MENANG lah kan...
tapi JIKA KITA KEJAR CINTA ALLAH
cinta ALLAH akan dapat pada kita..
kita akan menang ..
dan itulah kemenangan yang lebih manis !!


jadi sahabat sahabat sekalian yang dicintai kerna ALLAH..
mari kita koreksi diri kita
sampai bila lagi untuk duduk diam 
sepi seribu bahasa daripada mencari cintaNYA.
kita bangun saat ini
kita semangatkan jiwa kita
kita pukul kemalasan!!
insyaALLAH kita akan dapat mencari jalan untuk terus mencintai ALLAH..


analogi ini ana dapat time ikut pertandingan bola.
ALLAH ilhamkan di waktu menyaksikan perlawanan tersebut.




titipan kasih till jannah...
> AZAMKU ALFATEH<
kita berjumpa di syurga..nak tak???
amiin.

semua hasil karya ..adalah ilhamNYA dari ALLAH..
segala yang tertulis adalah peringatan dan pesanan diri ana..
tapi untuk di kongsi juga
atas dasar CINTA kepada SAHABAT kerna ALLAH SWT.

^^
assalammualaikum w.b.t













No comments:

Post a Comment

Follow by Email