Monday, August 13, 2012

Tangisan cinta belalang di pinggiran jendela….



Tangisan cinta belalang di pinggiran jendela….






Assalammualaikum dan salam ketenangan seindah senyuman kita bersama..


Kita layangkan pengharapan sejuta kasih hanya pada ALLAH SWT.


Kita ranapkan kebencian sesame saudara


Dan kita semaikan ukhwah yang kukuh tiada batasan kernaNYA…






Hari ini ku melihat


Garis garis halus yang hadir di jari ku


Masih utuh rupanya parut kenangan


Dalam detik masa yang berlalu


Air mata ku jatuh menegur.


~~oh!!aku tersipu malu…


Aku menangis rupanya….










Ini adalah kadang kadang khayalan yang menerpa ruangan hati,


Bak kata lirik nasyid..


“secebis kenangan kita,sentiasa bermain di bayangan mata,detik waktu yang berlalu…menjadi memori kau dan aku.”






Ok stop stop,,nak nyanyi la pula budak ne.~_^.






Sebelum terus menerus…ada kata kata utk kamu..






“Mencari Ilmu diibaratkan seperti mendaki bukit yang tinggi..kita mendaki dari bawah hingga ke tengah jnganlah kita bermegah2 kerana kita mungkin akan terjatuh dan apabila kita duk atas skali pun kita jangan bermegah2 tapi apabila kita dk ats skali kita akan melihat Keindahan sebelah sana,keluasan sebelah sana...jadi begitulah juga dengan ilmu apabila kita duk ats skali jangan kita bermegah2 tapi kita akan lihat Keindahan suasana dan keluasan jadi kita akan kagum dengan ciptaan Allah,ilmu Allah....tuan pencipta yang maha agung....ALLAH!!!”..






Ne ada sowg status ustaz,tapi lupa ape nama ustaz ini,namun tulisan nya insyaALLAH bermanfaat untuk anda semua….






Entah lagu apa yang berlagu di saat ini ,sehingga membuaikan perasaan jiwangku rasa kesedihan bukan pada manusia ,tapi pada ibubapa ku..






Bila sebut ibubapa ,ingin aku menangis..


ADAKAH KERNA AKU SEORANG YANG TOUCHING???


Ow bukanlah!~_^kerna sesungguhnya TANGISAN ku in MAHAL…che…






ADAKAH KERNA AKU SEORANG YANG BAIK???


Ow bukanlah L kerna sesungguhnya ,aku adalah manusia yang selalu leka






ADAKAH KERNA AKU BERSIKAP BEGITU??


Ow bukanlah,:P kerna aku seorang yang sukar untuk di tafsirkan.






MUNGKIN ..kerna AKU ANAK KAMPUNG TIADA APA APA,,CUMA IBUBAPA SAHAJA..


Mungkin juga kau merasakan aku belum ada daya lagi untuk membantu ibubapa ku…insyaALLAH perancangan ALLAH satu hari nanti.














pagi pagi pak mat beli kail ikan


mari sini baca iklan


azamku alfateh~_^..ow alamak tak menjadi plak pantun aku…J






baru aku teringat…selamanya aku akan ingat..


Alhamdulillah,aku bersyukur sangat dengan ibubapa ku..


Dengan siapa IBUBAPA KU,,,IBUBAPA KU,,IBUBAPAKU….






Apa yang aku rasa ini aku mahu share ,mungkin kita ada jodoh perasaan yang sama …






Kata kata ibubapa sewaktu kita berjauhan hanya telefon menjadi perantara menjadi ketenangan


Kata kata ibubapa ne ada powernya sendiri…


Apalagi bila ibubapa mula berkata kata mengenai agama..


Bukan untuk anak anak buahnya,tapi untuk anak anak kandungnya…


Bukan untuk menunjukkan ibubapa alim/baik/bagus dalam bab bab agama..


Tapi ibubapa sedar melalui kata kata itulah satu didikan kepada mereka yang sayangi..


Mak pak..thanks dengan tazkirah mu..sayangnya aku pada anda..










Erm perkataan “TAZKIRAH” saat mula mula my mum sebut perkataan ini ,mulutnya seakan akan kelu tapi berusaha untuk sebut..


“waaaa…sebaknya aku time tue ,macam aku mau menangis,but mak!thanks for the advise…”






Itulah ,bilang mama saya..@ makcik korang semua ne..


“semua orang akan berubah ,jangan pandang negatife pada manusia yang jajal(nakal_.,jangan di hina manusia yang tak solat ,kerna satu hari dia kan solat ,jangan di herdik mereka yang tak tutup aurat ,satu hari nanti,pakai gak tudung tue,,manusia akan berubah dan kita jangan pernah “PERASAN BAIKKKKKK”..






Na,pedas ka ??memang korang tak terasa kan,sebab korang tak sayang mama saya..hehe


So aku ada request ne..


BOLEHKAN KAMU SAYANG MAMA NGAN BAPA AKU MACAM KAMU SAYANG YOUR PARENTS??


BOLEHKAN KAMU DOAKAN KESIHATAN UNTUK MY PARENTS ,MACAM DOA KAMU UNTUK YOUR PARENTS..






BOLEHKAN ??BOLEH??BOLEH??boleh la ya…..my mum and my dad also you all punya mama dan bapa..>< kita kan bersaudara…hehhe..










Ok.kita mahu balas pengorbanan ibubapa…amatlah tiada tandingan..


Walau kau gadaikan dengan air mata mu masih tiada nilai


Walau kau hamparkan intan permata masih tiada tara


Walau kau siulkan dengan kemewahan segala


Tiada yang mampu menandinginya,kerna itu semua hanya materialistic!~_^






Kau mahu tau kah ??


Apa yang mampu kau lakukan??hanya doa bha ..hanya doa…hanya doa..


Ibubapa mu bukan membesarkan mu dengan materialistic,tapi dengan dasar KASIH SAYANG..


Maka apa kah perbezaan antara kasih sayang dan harta kebendaan??


HARTA KEBENDAAN hanya mampu menyentuh tubuh ,hanya menyentuh luaran fizikal..


Tapi kalau kau mahu tahu..


KASIH SAYANg menyentuh hingga ke jwa sehingga mampu mengetuk hati yang keras menjadi lembut ,sehngga menyatukan dua jiwa menjadi satu sehingga itu…betapa hebatnya KASIH SAYANG.










Iya memang tidak di nafikan ,HARTA BENDA itu penting..TAPI INGAT ASASNYA IALAH KASIH SAYANG..






Berdasarkan pengalaman aku ,seorang ibu tidak akan membiarkan anaknya memakai baju yang comot ,si ibu pasti ingin melihat ibunya juga memakai pakaian yang baru…


Si ayah tidak mungkin membiarkan anaknya kekosongan duit apabila berjalan jauh,pasti si ayah akan berusaha untuk menjual segala,,,hatta LEMBU??aik lembu??keluar tajuk da ne..biarlah ini maksud tersirat~_^only me and my family can understand about its.






Bila aku nilai ..PAKAIAN adalah materialistic , duit juga kategori materialistic..


Tapi pemangku kepadanya ialah KASIH SAYANG..


Mak ,pak..i tidak memerlukan lebihan materialistic,hanya KASIH SAYANG lebihkan lah ya mak pak..~_^.






Ok lah..its just my sharing with you all...


>if you want to cry to day ,please tell your mum and dad,,because their advise is more useful…”


..


~_^ style pelayaran hidup azamku alfateh..kita tidak mungkin sama.:P






“dan rendahkanlah dirimu terhadap keduanya dengan penuh kasih sayang dan ucapkanlah “wahai tuhanku !sayangilah keduannya sebagaimana mereka berdua telah mendidik aku pada waktu kecil “


SURAH AL –ISRA AYAT 24.












1 comment:

  1. ya ALLAH..dekatkanlah hatiku dengan ibubapaku..amiin

    ReplyDelete

Follow by Email