Tuesday, July 5, 2011

KEUnikan JARI


 "Apakah manusia mengira bahawa kami tidak akan mengumpulkan (kembali) tulang-temulangnya?. Bahkan, Sebenarnya Kami berkuasa untuk menyusun (kembali) jari-jemarinya dengan sempurna".Surah al-Qiyamah;3-4

 Alhamdulillah,sebentar tadi sudah pasti sahabt sekalian telah menggunakan nikmat Jari yang telah d kurniakan oleh ALLAH SWT..kerna mana mungkin sahabat2 sekalian dpt membaca dan sampai ke blog ana.alhamdulillah^^.
Ana mau berkongsi dengan antum semua mengenai jari kita.sekiranya sahabat2 sekalian mempunyai pandangan atau respon boleh la berkongsi dengan ana d ruangan komen.~`
Maha Bijaksana ALLAH ,yang telah menciptakan kita dengan sebaik-baiknya..firman ALLAH .”SESUNGGUHNYA TELAH KAMI CIPTAKAN MANUSIA DENGAN SEBAIK-BAIK KEJADIAN”
Begitu telitinya penciptaan ALLAH ,sehingga penciptaan jari ini.ana ingin sahabat2 sekalian bayangkan kalau nikmat jari ini ALLAH katakn,”kun fa yakun”..sudah tentu ,kita mengalami pelbagai m,asalah,even  kalau jari kita tersepit,atau terluka,pasti pedih yang terasa kan,na..inikan pula apabila,bila nikmat ini d tarik.dpt sahabat bayangkan??
Sepuluh jari yang dikurniakan ini telah membolehkan ana berkongsi segala yang ana ingin sampaikan samaada dari lubuk hati atau perkongsian.di sini terbukti betapa pentingnya dan bergunanya jari ini kpd ana.terima kasih ya ALLAH...

1.Bila  ana tatap d tapak tangan ana,sesungguhnya terang dan nyata nombor yang bilangnya merujuk kpd asmaul Husna.satu lagi petanda kekuasaan Allah.setiap kita semua,tak kisah muda ,tua ,bayi atau sesiapa saja even tak sama kulit rupa ,bamgsa dan agama ..semua ada ne num kat tapak tangan.kalau tak percaya,cuba try tengok ngan sahabat2 antum semua.~~.

2.sungguh uniknya penciptaan ini,malah mana kalau d bandingkan dengan arkirek yg ada kat bumi ne,mungkin mengambil masa yg lama utk mencipta strategi penciptaan jari ne dr segi kepanjangan nya.hoho,,napa ya??jari kita ne sekarang ne tidak sama tingginya??si ibu jari ne,pendek dan gemuk(mostly).,yg jari kelingking pula kurus dan dan banyak lagi detail pasal jari ne.tapi jgn d kritik kerna ,ada sebabnya kenapa ketinggian x sama.kerna ketidaksamaan ketinggian ini lh yang membantu dan memudahkan kita utk berkerja.untuk si ibu membolehkan utk memegang pisau bila berkerja,utk si adik yg tengah belajar mudah utk memegang pensel dan dan bnyk lagi~~..SEBAB,klu la ketinggian semua jari ne sama ,mungkin,jari yang satu ada yg terlebih keluar bila memegang sesuatu,malah kelihatannya juga tidak kemas kan??d situ juga tidak ada keseimbangJ..jadi susah la nak hold something dengan betul.huhu.

3.seperti yg antum semua tahu,kalau nak buat ic or identity card,kita kena cap jari kita akan d ambilkan.huhu,lebih2 lagi kalau ada kes pembunuhan atau sebagai nya ,ada nya terjumpa saja cap jari ,pasti akan d jadikan sebagai bahan bukti.kenapa???ini adalah kerana dari dulu sehingga sekarang ini,tidak ada seorang pun manusia yang mempunyai cap jari yang sama.(setakat yg ana tau).,..keunikan yang ada pada kita iaitu perbezaan cap jari ini telah membuktikan betapa uniknya jari kitaJ)

4seterusnya ,kalau sahabat2 nak tahu sebesar mana hati antum semua..antum boleh lah genggam mana2 saja tangan  antum,.lihatlah,itulah besar jantung antum~~^^....(maaf ya ,kalau salah info nya)

5.seterusnya ,otak kita di ciptakan ini juga boleh d lihat kebesarannya melalui genggaman kedua dua tangan ,dan cantumkan.kalau sahabat x caya,cuba try^^..

MAHA BIJAKSANA ALLAH yang begitu teliti dalam penciptaan Nya .semoga kita sentiasa bermuhasabah diri......
p/s:sekiranya terdapat kesilapan dlm ruangan ini,tegur2 la ya.:)

No comments:

Post a Comment

Follow by Email